Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Criză de medici la Spitalul Judeţean


   Cea mai mare unitate sanitară din județ, Spitalul Județean de Urgență Focșani, se confruntă cu o criză de medici. În cadrul unității, sunt secții în care nu figurează niciun medic, iar în cel mai fericit caz lucrează doar unul. Pentru a funcționa în condiții normale, spitalul mai are nevoie de 31 de medici specialiști. Nici la Ambulatoriul de specialitate situația nu este mai bună.

   Secția de Cardiologie a spitalului a rămas fără un medic, de la 1 iunie, după ce doctorul Viorel Iancu a ieșit la pensie. Prin urmare, cei patru medici rămași sunt nevoiți să facă eforturi supraomenești pentru a face față numărului mare de gărzi. Mai mult, cardiologii Mitel Burcă, Mariana Miron, Valentin Ochean și Cristina Benguș sunt nevoiți să asigure asistența medicală și în cadrul Ambulatoriului de Specialitate al spitalului, după ce, de la 1 februarie, cardiologul Tiberiu Giurgea a decis să plece la Spitalul Militar de Urgență Focșani.
   Conducerea Spitalului Județean s-a văzut nevoită să apeleze la ajutorul medicilor de la Secția de Interne, la efectuarea gărzilor. „În condițiile în care a plecat medicul Iancu, gărzile sunt asigurate de către medicii Burcă, Miron, Ochean și Benguș, asta în condițiile în care ei asigură asistența și în Ambulatoriu. În acest sens, conform legislației în vigoare, care prevede ca acolo unde nu există medici suficienți pentru efectuarea gărzilor la Cardiologie, acestea pot fi efectuate și de către medicii interniști, am apelat la ajutorul medicilor din Secția de Interne. De asemenea, în cazul unei situații de urgență, medicul cardiolog poate fi solicitat telefonic de către cel internist pentru un consult de specialitate. Se încearcă să se găsească medici, dar avem și rezidenți pe post care vor veni aici, în următorii ani”, a spus managerul Spitalului Județean, Constantin Mîndrilă.
   Lipsa medicilor afectează și alte secții ale spitalului. De exemplu, la Secția de Oftalmologie, gărzile sunt asigurate de cei doi medici oftalmologi din cadrul Ambulatoriului de specialitate, iar în secțiile de Chirurgie Buco-Maxilo-Facială, ORL, Diabet, Hematologie, Dermato-Venerologie, Nefrologie, Hemodializă, Oncologie, Urologie și la Laboratorul de Explorări funcționale lucrează câte un singur medic.

Unitatea mai are nevoie de 31 de medici

 
   Situația nu este mai roz nici în celelalte secții, căci numărul de medici nu este cel prevăzut în lege. În Secția de Anestezie și Terapie Intensivă sunt 8 medici, necesarul fiind de 13, la UPU sunt 6, necesarul fiind de 11, la Secția de Pneumologie sunt 4, necesarul fiind de 9, la Interne sunt 3 medici, necesarul fiind de 5. Managerul Spitalului Județean spune că sunt și secții unde fac gărzi medici pensionari, pentru a face față numărului mare de solicitări. „La Obstetrică Ginecologie vin și fac gărzi medici pensionari. Probleme sunt și la Interne, Boli Infecțioase, Neurologie, UPU, ATI, dar și la alte secții. Așteptăm medicii rezidenți să-și finalizeze Rezidențiatul și să vină să-și preia posturile în cadrul Spitalului Județean”, a mai spus Mîndrilă.
   În total, în Spitalul Județean lucrează 85 de medici, unitatea mai având nevoie de încă 31 de medici pentru ca activitatea să se poată desfășura în condiții normale. Din păcate, lucrurile nu au prea multe șanse să se schimbe curând deoarece posturile sunt blocate și nici medicii nu se înghesuie să vină la Spitalul din Focșani.
   Medici puțini sunt și în Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Județean de Urgență. La foarte multe cabinete, cum ar fi Ortopedie, Endocrinologie, ORL, ORL- copii, Alergologie, Dermatologie, Nefrologie lucrează câte un singur medic. Din acest motiv, în iulie, listele cu programări se întind până la finele lunii. Pentru a face față numărului mare de solicitări venite din partea vrâncenilor, în anumite cabinete mai asigură asistența și medici din cadrul secțiilor în specialitățile Gastroenterologie, Urologie, Chirurgie Plastică și Nefrologie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?