Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Cum să înnebuneşti de-a binelea, căutându-ţi dreptatea!


   În martie a.c. relatam, în paginile cotidianului nostru, situația imposibilă în care ajunsese Eleonora Olteanu, de 52 de ani, din Adjud, bolnavă de Parkinson și cu tulburare mixtă anxios depresivă, după doi ani de luptă pentru supraviețuire fără niciun ban, pentru că i-a fost tăiată pensia de invaliditate. Așa cum a putut, ea și-a căutat dreptatea în instanță și, după ce anul acesta a câștigat, Casa de Pensii Vrancea i-a plătit drepturile restante în cuantum de 6.000 de lei, bani cu care Eleonora și-a achitat datoriile acumulate în timp. La scurtă vreme însă, Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperarea Capacității de Muncă București a câștigat definitiv în recursul judecat la Curtea de Apel Galați și ieri, sărmana femeie a aflat că trebuie să dea toți banii înapoi! Ajunsă din nou în pragul disperării, deznădăjduită și aruncată în brațele celei mai negre depresii, Eleonora spune că nu are de unde să mai returneze vreun ban. „Ce fel de țară este asta?! Nu e posibil așa ceva! Institutul de Expertiză mi-a trimis decizie că sunt bolnavă și tot ei spun acum că nu sunt bolnavă! Nu știu de ce își bat joc de mine! Eu banii i-am dat pe datorii, nu am de unde să-i dau înapoi!”, a explicat biata femeie.

   Eleonorei nu-i vine să creadă ce i se întâmplă. După doi ani de zbucium și umblat prin tribunale, cu trupul sfâșiat de crize ce-i dau dureri insuportabile și cu mințile înecate în cea mai neagră depresie, ea a ajuns într-o situație mult mai gravă decât cea în care a fost. Åži anume, și fără pensie, și bună de plată! Ieri a aflat că trebuie să dea înapoi cei 6.000 de lei acordați, în urmă cu puțin timp, de Casa Județeană de Pensii (CJP) ca pensie de invaliditate restantă, bani pentru care s-a judecat cu Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperarea Capacității de Muncă (INEMRCM) București! Dar să vă reamintim ce s-a întâmplat de a ajuns în această situație.
    Coșmarul ei a început, povestește, în urmă cu mai bine de doi ani, când s-a trezit cu pensia de boală tăiată pur și simplu. Nu că aceasta ar fi fost vreo sumă, însă totuși, din cei 362 de lei putea cel puțin să-și cumpere mâncare și ceva medicamente. „Doctorița de la Comisia de expertiză din Focșani a constatat că nu mai sunt bolnavă, deși eu sufăr de Parkinson și depresie de opt ani. Așa, deodată, m-am făcut sănătoasă?! Bineînțeles că am făcut contestație. Am fost trimisă la Institutul Național de Expertiză de la București, acolo mi-au zis să-mi iau medicamentele în continuare, iar răspunsul de la ei a fost că sunt sănătoasă! Culmea este că în luna noiembrie, când m-am dus la București să-mi scot de la arhiva Clinicii de neurologie nr. 3 documentele medicale tocmai ca să le duc Institutului, am căzut pe stradă de sănătoasă ce sunt. M-a luat ambulanța și m-a dus la Spitalul Fundeni, unde doctorii au văzut clar de ce sufăr, că asta au scris și pe biletul de ieșire. Indiferent de toate documentele, la Institut au constatat că sunt sănătoasă!”, a spus, amărâtă, Eleonora.
    Când s-a trezit acasă cu decizia emisă de Institut, bietei femei nu i-a venit să creadă! S-a împrumutat de bani, și-a vândut lucruri din casă, a făcut foamea dar s-a dus, târâș gropiș, să-și caute dreptatea în instanță. „Åži am câștigat. La Curtea de Apel Galați s-a judecat și mi-au eliberat hotărârea, în decembrie 2012, cu sentința să-mi dea pensia retroactiv”, spune femeia. „Åži m-am dus la Casa Județeană de Pensii (CJP), unde directorul mi-a spus că până nu-mi dă decizia doctorița de la Comisia de expertiză, tot nu-mi poate da pensia. M-am dus la doctoriță, dar degeaba. Nu vroia să-mi dea decizia, cu toate că i-am spus că am hotărâre judecătorească”, explică, revoltată, Eleonora.
    Până la urmă cine credeți că i-a emis respectiva decizie, așa încât CJP Vrancea să poată să reia plata pensiei de invaliditate, punând în aplicare sentința de la vremea respectivă? Fix Institutul de Expertiză! Acest lucru este menționat clar în Decizia emisă în 20 mai 2013 de CJP Vrancea pentru reluarea plății drepturilor cuvenite femeii: „Ca urmare a deciziei medicale asupra capacității de muncă 996/03.04.2013 emisă de Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă București în baza sentinței civile 643/2012 pronunțate de Curtea de Apel Galați, se anulează decizia de încetare (…) emisă în baza deciziei de depensionare (…). Se reia plata pensiei începând cu 01.01.2011 achitându-se următoarele drepturi: o pensie de asigurări sociale de 362 lei”.
    Zis și făcut! Eleonora spune că și-a primit, astfel, o parte din totalul drepturilor restante, adică 6.000 de lei, în două tranșe: o dată 4.600 lei și săptămâna trecută încă 1.400 de lei, femeia afirmând că trebuia să i se mai dea și diferența până la 11.100 lei.
    Totodată, ea a început să primească și indemnizația cuvenită ca persoană cu handicap gradul accentuat, și anume 220 de lei care, din motive cel puțin ciudate, deși îi era virată corect și la timp, la ea nu ajungea decât cuponul.

După ce și-a achitat datoriile a aflat că trebuie să returneze banii statului!

    Bucuroasă că i s-a făcut dreptate și că s-a văzut cu banii în buzunar, Eleonora a început să-și achite datoriile făcute în cei doi ani de trai fără niciun leu. S-a dus, conștiincioasă, la cei care au ajutat-o și le-a înapoiat sumele împrumutate. De asemenea, și-a plătit cât a putut din restanțele acumulate la întreținere și s-a reconectat la curent electric. „Toți banii i-am dat pe datorii, pentru că și oamenii m-au ajutat când am avut nevoie. Am zis că pot să trăiesc de acum încolo din pensie și din banii de handicap, atâția câți sunt”, a spus femeia. Numai că ieri, când a mers din nou la CJP Vrancea, să-și ceară și banii pe care era convinsă că-i mai avea de primit, s-a trezit cu vestea care a dărâmat-o! „Domnul director mi-a spus că Institutul de Expertiză a făcut recurs și că a câștigat și că acum trebuie să dau toți banii înapoi! Dar nu înțeleg nimic! Institutul mi-a trimis decizia ca să mă repună în plată, adică a recunoscut că sunt bolnavă, și acum același Institut zice că nu mai sunt?! Åži trebuie să mai dau și banii înapoi?! Dar ce fel de țară este asta?! Nu este posibil așa ceva! Banii i-am dat pe toți, i-am dat pe datorii! Eu nu mai am bani să-i dau înapoi! Åži cum de a ajuns sentința la Casa de Pensii și la mine nu a ajuns? Dar ce fel de oameni sunt ăștia de la Institut? Nu se gândesc că mă nenorocesc?!”, a spus, plângând, biata femeie…     

Sentință casată – urmează rejudecare!

    Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea a declarat că instituția pe care o conduce nu face decât să execute sentința emisă de justiție, precizând că într-adevăr, Institutul de Expertiză a făcut recurs, Curtea de Apel Galați a casat sentința anterioară și drept urmare, sumele acordate Eleonorei trebuie recuperate, perioada de prescripție fiind de cinci ani. Cu alte cuvinte, în cinci ani femeia trebuie să dea înapoi toți cei 6.000 de lei, eșalonat, probabil, din amărâta de indemnizație de handicap în cuantum de… 220 lei. „Doamna Olteanu nu s-a judecat cu noi, ci cu Institutul Național de Expertiză iar noi nu facem decât să punem în aplicare sentința judecătorească. Nu avem ce altceva să facem, ne pare sincer rău pentru situația în care este dumneaei dar trebuie să respectăm legea. Procesul urmează să se rejudece, termenul de prescripție este de cinci ani iar noi, conform legii, trebuie să recuperăm suma”, a spus Adrian Juravle.
    Directorul CJP Vrancea a explicat tot traseul parcurs de Eleonora prin tribunale începând cu anul 2010 până când, prin Sentința Civilă nr. 643/2012, Curtea de Apel Galați a admis în parte contestația reclamantei, și a dispus „anularea deciziei asupra capacității de muncă nr. 2677/2012…cu plata tuturor drepturilor bănești cuvenite reclamantei și de care nu a mai beneficiat începând cu data emiterii acestei decizii (27.03.2012).” Åži fiți atenți ce urmează! „În urma depunerii de către doamna Olteanu Eleonora la INEMRCM a unei cereri de executare a sentinței definitive nr. 643/2012, Institutul a emis decizia nr. 996/03.04.2013, prin care petenta a fost reîncadrată în gradul II de invaliditate. Prin Decizia administrativă (…) instituția noastră a dispus reluarea plății pensiei doamnei Olteanu Eleonora începând cu data de 27.03.2012, fiindu-i achitate acesteia drepturile restante pentru perioada 27.03.2012 – 01.07.2013”, se explică în comunicatul trimis redacției noastre de CJP Vrancea. Cu alte cuvinte, Institutul a recunoscut că Eleonora este destul de bolnavă cât să fie încadrată în gradul II de invaliditate, dar în același timp, „împotriva Sentinței civile nr. 643/2012 Institutul Național de Expertiză Medicală a declarat recurs, care a fost admis prin Decizia Civilă irevocabilă nr. 2895/2013, fiind dispusă casarea cu trimitere a sentinței civile nr. 643/2012, pentru rejudecare. Astfel, Sentința civilă nr. 643/2012 pronunțată de Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Galați, fiind casată, nu mai are nicio putere, actele de executare făcute în executarea acesteia fiind desființate de drept”, se mai explică în comunicatul CJP Vrancea. Adică, Eleonora trebuie să dea, până una alta, banii înapoi! Åži, cum rejudecarea va dura, probabil, iarăși câțiva ani, biata femeie va trebui să se zbată-n chinul durerilor trupești și sufletești. Åži să supraviețuiască singură. Åži fără bani.

Situație de domeniul absurdului
 
    Eleonora n-a vrut ea să se îmbolnăvească, dar dacă totuși s-a întâmplat, nu și-a imaginat că va ajunge în situația disperată în care se află. „Am lucrat 17 ani la Fabrica Integrată din Adjud, și încă câțiva ani la Tricotaje Focșani. Am 24 de ani de muncă! Numai că acum nouă ani au început să mi se blocheze picioarele, mâinile, îmi pierdeam echilibrul, oboseam, nu se mai înțelegea nimeni cu mine… Am fost diagnosticată acum opt ani de profesorul Popa de la Clinica de neurologie nr. 3 București cu Parkinson și tulburare anxios-depresivă. Am fost internată de nenumărate ori, nu pot fără tratament, iar ăștia de la Institutul Național de Expertiză, după ce mi-au dat decizie că sunt bolnavă de gradul II, acum m-au găsit sănătoasă! Nu înțeleg!”, spune Eleonora. Dar înțelege cineva?!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?