Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Peste 1200 de popriri puse pe pensiile vârstnicilor vrânceni


   Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea are în evidență, în momentul de față, 1216 popriri înființate asupra drepturilor de pensie ale beneficiarilor. Cornelia Cotea, purtătorul de cuvânt al instituției, a precizat că „numărul popririlor nu semnifică numărul pensionarilor, un pensionar poate deține o pensie asupra căreia s-au înființat două sau chiar mai multe popriri pe baza titlurilor executorii emise de către autorități publice, instituții abilitate. Casa Județeană de Pensii Vrancea are calitatea de terț poprit în relația pensionarilor cu diferite instituții, autorități publice locale, persoane juridice îndreptățite să recupereze debite în baza unor titluri executorii”.
    Titlurile executorii pe baza cărora au fost instituite respectivele popriri pe pensiile pensionarilor din județul nostru au fost emise, în principal, de către instituții bancare unde aceștia au calitate de debitori sau giranți, instanțe de judecată dar și Administrațiile Financiare de la Focșani, Odobești, Panciu, Adjud și Mărășești, pentru neplata diferitelor impozite. De asemenea, pensionarii s-au trezit cu pensiile ciunțite și pentru că nu și-au plătit, la primării, impozitele și taxele locale. Nu în ultimul rând, titluri executorii au fost emise și de Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea, pentru debite privind contribuția de asigurări de sănătate datorată asupra tuturor veniturilor obținute de pensionari, adică venituri din chirii, dividente, dobânzi și venituri obținute ca persoane fizice autorizate.
    Potrivit articolului nr. 728 din Noul Cod de Procedura Civilă, sumele ce pot fi reținute din pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, pot fi: până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere sau alocație pentru copii; până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii. „Dacă sunt mai multe urmăriri ale aceleiași sume, urmărirea nu poate depăși jumătate din venitul net al debitorului, indiferent de natura creanțelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel”, a subliniat Cornelia Cotea, purtătorul de cuvânt al CJP Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?