Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Focar de hepatită A în blocul G2 din Focşani


   Celebrul bloc G2, din cartierul Bahne, unde locuiesc sute de persoane, a intrat, din nou, în atenția autorităților. De data aceasta, este supravegheat de medicii de la Direcția de Sănătate Publică, în clădire fiind înregistrat un focar de hepatită A. Mai mulți copii au fost deja diagnosticați cu această boală, iar alții sunt suspectați că ar fi purtători ai virusului. Autoritățile sanitare spun că principala cauză a apariției focarului de hepatită A o reprezintă condițiile insalubre în care trăiesc locatarii blocului. Primarul Bacinschi spune că aceștia nu mențin curățenia și nu plătesc utilitățile. 

   Trei copii, elevi la Åžcoala Gimnazială nr. 3 din Focșani, au fost internați în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Focșani, săptămâna trecută, unde au fost diagnosticați cu hepatita A. Medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au demarat imediat o anchetă, și așa au descoperit că în blocul G2 din Bahne, unde locuiesc și elevii bolnavi, este focar de hepatită A. Cadrele medicale din cadrul DSP au constatat că în imobilul respectiv locuiau alte cel puțin șase persoane bolnave, iar altele erau suspectate că ar fi purtătoarele virusului hepatic. Drept urmare, DSP a demarat o anchetă epidemiologică, dar și o acțiune de vaccinare împotriva hepatitei A.
   Medicii din cadrul DSP spun că atât elevii de la Åžcoala 3 care au intrat în contact cu cei diagnosticați cu hepatită A, cât și toți copiii care locuiesc în blocul G2 au fost vaccinați. „La Åžcoala 3 am avut doi elevi diagnosticați și unul suspectat. Ei au fost internați în spital. Am vaccinat atât elevii din clasele unde au fost diagnosticate cazurile, contacții, cât și contratura, clasa care învăța după amiaza. La blocul G2, s-a deplasat o echipă, care a vaccinat peste 50 de copii. De asemenea, am trimis și o persoană care să facă o dezinfectare, dar este foarte greu acolo. Vom supraveghea în continuare comunitatea din acel bloc. Boala a apărut din cauza condițiilor insalubre în care trăiesc acolo, igiena fiind deficitară”, spune medicul Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP Vrancea.
   Reprezentanții Åžcolii nr. 3 spun că din momentul în care au fost depistate primele cazuri de hepatită A, a fost anunțat DSP-ul, iar clasele au fost dezinfectate. „Doamna asistentă, după depistarea cazurilor, a anunțat la DSP. În urma cazurilor semnalate s-au luat toate măsurile impuse. Clasele au fost dezinfectate, iar elevii au fost vaccinați”, a spus Tincuța Apostu, directorul Åžcolii nr. 3 din Focșani.

Probleme grave cu igiena

   Primarul municipiului Focșani, Decebal Bacinschi, a fost informat despre problemele din blocul G2. „Am trimis reprezentantul romilor în zonă și am cerut să fie transmisă o adresă la DSP pentru a vedea despre ce este vorba. Problema este că în acel bloc sunt mulți copii și multe persoane într-o cameră. Acum 8 ani, când le-am dat camerele, erau două persoane, acum sunt nouă. Nu se menține curățenia în bloc, locatarii nu plătesc utilitățile, tocmai de aceea este neplăcut felul în care arată blocul. Å¢ine și de bunul simț al locatarilor, de civilizație. Primăria a angajat o femeie de serviciu, care să facă curățenie pe scară, dar tot degeaba. Trebuie să vedem cum să facem să rezolvăm problema”, spune edilul.
   În urmă cu mai bine de 10 ani, blocul G2 a fost renovat cu fondurile alocate de administrația publică locală, la scurt timp însă clădirea a început să arate ca înainte de a fi efectuate lucrările. „Primăria a cheltuit 11 miliarde de lei, la începutul anilor 2000, cu renovarea acelui bloc. Am pus parchet laminat, termopane, gresie, faianță, dar după o scurtă perioadă totul a fost stricat și a început să arate jalnic. Locatarii de acolo cred că au doar drepturi, nu și obligații”, a mai adăugat Decebal Bacinschi.
   Medicii avertizează că hepatita A poate fi prevenită doar dacă se respectă cu strictețe regulile de igienă personală, respectiv spălarea mâinilor, îndepărtarea reziduurilor, în special cele fecalo-menajere, prelucrarea corespunzătoare a alimentelor. Primele simptome ale bolii sunt lipsa poftei de mâncare, grețuri și vărsături, dureri de cap, de articulații și abdominale în regiunea ficatului, urina este închisă la culoare, materiile fecale sunt decolorate, iar pielea și ochii se îngălbenesc.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?