Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Cum să devii din absolvent, şomer indemnizat


   Statul acordă prime de 1.000 și 3.500 de lei pentru absolvenții care se angajează departe de casă sau chiar își schimbă domiciliul pentru un serviciu. Atenție! Pentru a putea beneficia de indemnizație de șomaj, absolvenții trebuie să facă dovada că în termen de 60 de zile de la absolvire s-au înregistrat la AJOFM. Anul acesta, în Vrancea vor fi 2.992 de absolvenți de clasa a XII-a, iar din cauza lipsei locurilor de muncă, cel mai probabil mulți dintre aceștia vor deveni șomeri. În evidențele AJOFM Vrancea sunt înregistrați, actualmente, 50 de șomeri absolvenți, dintre care doar cinci mai primesc indemnizație de șomaj.

   Cum momentul absolvirii instituțiilor de învățământ se apropie cu pași repezi, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea atenționează viitorii absolvenți asupra faptului că, în situația în care nu reușesc să se angajeze, pot beneficia de indemnizație de șomaj numai dacă dovedesc că în termen de 60 de zile de la data absolvirii s-au înregistrat în evidențele instituției. Ei vor primi, astfel, timp de șase luni, o sumă fixă în cuantum de 250 lei lunar, adică 50% din Indicatorul Social de Referință (ISR). În momentul de față, la nivelul județului nostru sunt înregistrați 50 de șomeri absolvenți, dintre care doar cinci mai beneficiază de indemnizație de șomaj. 
   În total, AJOFM Vrancea are în evidență 7.444 de șomeri, dintre care 1.624 primesc indemnizații. „Documentele cu care trebuie să se prezinte absolvenții la Agenția Locală pentru Ocuparea Forței de Muncă Focșani sau la punctele teritoriale de lucru, pentru înregistrare, sunt următoarele: cartea de identitate, adeverință de la medicul de fa-milie cu înscrisul «apt de muncă», copie după diploma de studii sau adeverința de absolvire. Absolvenții instituțiilor de învățământ vor fi luați în evidența AJOFM Vrancea ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. În cazul în care nu se identifică niciun loc de muncă conform pregătirii profesionale a absolventului, acesta beneficiază de o sumă fixă în cuantum de 250 lei. Absolvenții instituțiilor de învățământ pot participa la cursurile de formare profesională organizate de AJOFM Vrancea, fapt ce poate contribui la creșterea șanselor de încadrare pe piața muncii”, se precizează în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
  
Completarea veniturilor salariale ale absolvenților angajați
  
    Dacă absolvenții instituțiilor de învățământ de masă și cei ai școlilor speciale, în vârstă de minim 16 ani, înregistrați la AJOFM Vrancea, se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni, ei vor primi, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, o primă egală cu valoarea ISR în vigoare la data încadrării, în prezent acesta fiind de 500 lei. Mai mult, Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea, transmite că „absolvenții cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizație de șomaj și se angajează în perioada de acordare a indemnizației, în condițiile prevăzute mai sus, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o sumă egală cu indemnizația de șomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia dacă nu s-ar fi angajat. În cazul acestor categorii de absolvenți, drepturile prevăzute se acordă celor care își mențin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puțin 12 luni de la data angajării”.
     Nu beneficiază de facilitățile amintite următoarele categorii de absolvenți: cei care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncă sau de serviciu; cei care se încadrează la angajatori la care au mai lucrat în ultimii doi ani; absolvenții care la data solicitării dreptului urmează o formă de învățământ; absolvenții față de care angajatorii au obligația, potrivit legii, de a-i încadra în muncă; absolvenții pentru care plata indemnizației de șomaj a fost suspendată, iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizației de șomaj încetează.
       
Prime substanțiale pentru angajarea departe de casă

    Statul acordă, din bugetul asigurărilor de șomaj, și prime de încadrare absolvenților care, în perioada cât au statutul de șomer indemnizat, se încadrează în muncă. Astfel, dacă tânărul respectiv este de acord să semneze un contract individual de muncă pentru un post într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 de kilometri de cea în care își are domiciliul stabil, acesta primește o primă de 1.000 de lei (de două ori valoarea ISR). „Absolvenții care în perioada în care beneficiază de in-demnizație de somaj se încadrează într-o altă localitate și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul, primesc o primă de instalare egală cu de șapte ori valoarea ISR în vigoare la data instalării, adică, în momentul de față, 3.500 lei”, transmite Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea, prin intermediul comunicatului trimis redacției noastre.

Subvenționarea locurilor de muncă 

    În cazul în care absolvenții instituțiilor de învățământ se încadrează în muncă, ei trebuie să cunoască faptul că pot beneficia de subvenționarea locului de muncă. Potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți ai unor instituții de învățământ sunt scutiți, pe o perioadă de 12 luni, de la plata contribuției datorate la bugetul asigurărilor pentru șomaj, aferentă absolvenților încadrați, și primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare absolvent: o sumă egală cu valoarea IRS (500 lei), pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau ai școlilor de arte și meserii; 600 lei (1,2 ori valoarea ISR) pentru absolvenții de învățământ secundar superior sau învățământ postliceal; o sumă egală cu de 1,5 ori ISR (750 lei) pentru absolvenții de învățământ superior. „Angajatorii care încadrează în muncă pe durata nedeterminată absolvenți din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute mai sus pe o perioadă de 18 luni. Nu beneficiază de prezentele prevederi angajatorii care au obligația, potrivit legii, de a încadra în muncă absolvenți ai institutiilor de învățământ, pentru absolvenții din această categorie”, a subliniat Daniela Brihoianu.
    Angajatorii absolvenților sunt obligați să mențină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puțin trei ani de la data încheierii convenției.
    Absolvenții pot fi încadrați în condițiile amintite o singură dată, pentru fiecare formă de învățământ, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?