Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Un pompier vrâncean onorat, altul comemorat

Cu ocazia Zilei Pompierilor din România, vineri, 14 septembrie, la sediul I.S.U. Vrancea a avut loc o conferință de presă în care a fost prezentat pompierul de onoare al anului 2018, plutonier adjutant Răduță Cristinel. De asemenea, a fost comemorat eroul pompier Mr. (pm) Mihalache Liviu.

 

Plutonier  adjutant Răduță Cristinel, din cadrul Stației de Pompieri Vidra, este primul pompier vrâncean căruia i s-a acordat insigna onorifică a IGSU „Pompierul de onoare al anului” pentru rezultatele obținute în activitate și a fost premiat de ministrul Interne, Carmen Dan. În vârstă de 39 ani, plutonier adjutant Răduță Cristinel este din comuna Vidra și are trei copii. A absolvit Şcoala de Subofiţeri de Pompieri “Pavel Zăgănescu” Boldeşti, profil pompieri, cu examen de diplomă în perioada 1998 – 2000. La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, pentru îndeplinirea exemplară a atribuţiilor de serviciu, a fost recompensat cu distincţia „Pompierul lunii iunie 2018”

„Îmi face o deosebită plăcere că lucrez la ISU Vrancea. Îmi place foarte mult ceea ce fac. De când eram în școala generală am participat la concursurile care se organizau de către pompieri și sper să o țin tot așa în carieră, să am rezultate foarte bune. Le mulţumesc colegilor mei, fără care nu aș fi putut să ajung să fiu desemnat pompierul de onoare al anului. Suntem o echipă frumoasă și unită. Am fost foarte mândru de ce am realizat, pentru că în activitatea mea, care se apropie de 19 ani, tot ce am făcut am făcut cu conștiinciozitate. Am tratat lucrurile conform motto-ului nostru, cu curaj și devotament. Mulțumesc familiei care mi-a fost alături, pentru că atunci când pleci la serviciu știi când pleci, dar nu știi când te mai întorci”, a declarat plutonier adjutant Răduță Cristinel.

 

La cimitirul din satul Colacu, comuna Valea Sării, a avut loc o ceremonie comemorativă şi o slujbă religioasă la mormântul maiorului post-mortem Liviu Mihalache, pompierul erou căzut la datorie în data de 10.02.2000, în urma unui incendiu. În fiecare an, la data de 15 septembrie, conform calendarului creştin-ortodox român, se sărbătoreşte Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, patronul spiritual al pompierilor. Cu acest prilej, au venit la mormântul pompierului căzut la datorie atât foşti colegi cât şi cadre mai noi, care, deşi au avut ocazia să-i cunoască chipul doar din poza de pe crucea funerară, îi poartă un profund respect. La acest eveniment au participat inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al Judeţului Vrancea,  colonelul Chiscop Flaviu, personal de la sediul inspectoratului şi cadre ale Staţiei de Pompieri Vidra.

În data de 10 februarie 2000, căpitanul Liviu Mihalache îndeplinea funcţia de locţiitor al comandantului Detaşamentului de Pompieri Focşani. Era la serviciu, aşa cum făcea în fiecare zi în ultimii 12 ani. Muncise mult să ajungă pe funcţia pe care o ocupa, dar munca era unul dintre lucrurile de la care nu se dădea înapoi niciodată. În acea zi nefastă, când alarma de incendiu a sunat, a preluat comanda celor două echipaje şi s-a deplasat la subsolul blocului nr. 6 din strada Mare a Unirii din municipiul Focşani, acolo unde un fum gros şi înecăcios alertase locuitorii din zonă. Împreună cu un coleg a pătruns în subsolul blocului pentru a executa recunoaşterea, dar fumul dens nu a permis identificarea boxei în care se afla focarul de incendiu. A ieșit afară pentru câteva clipe, a respirat încă o dată aer curat şi a intrat din nou în subsolul care se transformase într-o mare de fum dens şi gaze toxice.

Din nefericire, căpitanul Liviu Mihalache se afla de această dată faţă în faţă cu cel mai aprig duşman: moartea. Îngerul lui păzitor, care a avut grijă de el de fiecare dată, luă în acele momente o decizie greu de acceptat: locţiitorul comandantului pompierilor focşăneni avea să aibă grijă de atunci înainte de pompierii din cer.     Subsolul labirintic a fost ultimul loc unde căpitanul şi-a desfăşurat activitatea pe această lume. Echipa de salvatori plecaţi în căutarea lui a readus trupul ofiţerului la aer, dar medicilor le-a revenit dificila misiune de a declara decesul. S-au scurs ani de la această întâmplare, dar pentru familia şi colegii ofiţerului amintirea lui rămâne vie. Căpitanul a fost avansat post-mortem la gradul de maior, iar fapta sa rămâne mărturie peste trecerea timpului că pericolul se află oriunde în misiunile cotidiene, indiferent de tipul intervenţiei. Maiorul post-mortem Liviu Mihalache ne-a demonstrat că, în misiunea nobilă de a sluji semenii, de a proteja vieţi şi bunuri, nu există jumătăţi de măsură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?