Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO: Debut de Bacalaureat fără incidente


   Absolvenții de clasa a XII-a au susținut ieri, fără prea mari emoții, prima probă a exa menului de Bacalaureat, cea de evaluare a competențelor lingvistice la Limba Română. Candidații spun că subiectele au fost ușoare și nu i-au pus în dificultate. Greul urmează la probele scrise. „A fost un text la prima vedere, unde trebuia să îndeplinesc diferite cerințe, am luat calificativul experimentat. Mi-a căzut un subiect despre personalitățile culte din România. Mi s-a părut destul de accesibil subiectul, mai bine spus simplu. Am avut puține emoții, ca la început într-un examen. Acum nu mai am emoții pentru niciuna din probe, dar cine știe pe parcurs… oricum le voi stăpâni. Cel mai mult mă tem de Limba Română scris. Când termin cu Bacalaureatul vreau să încerc la Brașov, la inginerie auto, unde voi avea nevoie de matematică. În clasele IX-X am fost primul pe clasă la această materie și nu mă sperie matematica la Bacalaureat. Am făcut Liceul Pedagogic pentru că atunci când am ales, nu am știut ce aleg, acum îmi pare rău, dar nu am ce face”, a spus Ionel Anca, absolvent al Liceului Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani.
   Unii colegi de-ai săi au avut însă emoții. „A fost foarte bine. Am avut emoții, dar le-am depășit. Am extras un subiect ce avea scris un pasaj dintr-o scrisoare a lui Alexandru Odobescu. Trebuia să îmi spun opinia despre comunicarea din perioada contemporană, să răspund ce fel de text este, în principiu a fost ușor. Materia care îmi dă de furcă este Istoria, pentru că nu m-am pregătit până în momentul acesta, doar de acum să mă apuc. După Bacalaureat vreau să merg la postliceală aici, în oraș”, a spus Ionelia Bălan, absolventă a aceluiași liceu.
   Prima probă a Bacalaureatului a debutat fără incidente. Candidații au respectat metodologia impusă. „Nu au fost găsite situații care să nu corespundă cu rigurozitatea examenului. S-a constatat că absolvenții de liceu au ieșit voioși din sala de examen și nu s-au plâns de greutatea subiectelor. Cei care nu au putut veni astăzi (ieri – n.r.), din diferite motive, pot fi reprogramați”, a spus Vasilica Zaharia inspector școlar general.
   Examenul de Bacalaureat continuă astăzi și mâine cu aceeași probă. În perioada 17-21 iunie va avea loc evaluarea competențelor digitale, iar în intervalul 25-28 iunie se va desfășura proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă străină. Prima probă scrisă, la Limba și Literatura Română, se va susține pe 1 iulie, iar pe 3 iulie candidații vor susține proba obligatorie a profilului. Ultima probă a examenului de Bacalaureat, cea la alegere a profilului și specializării, se va susține pe 5 iulie.
   Primele rezultate vor fi afișate pe 8 iulie și tot în aceeași zi vor putea fi depuse și contestațiile. Pe 12 iulie vor fi afișate rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat. Candidații care nu vor reuși să promoveze în această sesiune mai au o șansă în sesiunea de toamnă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?