Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Absolvenţii de clasa a XII-a susţin astăzi proba orală la Limba Română


   Examenul de Bacalaureat sesiunea iunie- iulie 2013 debutează astăzi cu prima probă, cea de evaluare a competențelor lingvistice la Limba Română. Această probă va fi susținută de 2.319 absolvenți de clasa a XII-a. Elevii sunt așteptați la centrul de examinare de care aparțin în intervalul orar 7.30-8.30, iar la ora 9.00 începe proba. Absolvenții vor intra în sala de examen în ordine alfabetică. La intrare, candidatul va fi întâmpinat de un profesor și un membru al personalului de pază, care îi va solicita actul de identitate.
   Cadrele didactice care sunt numite în comisiile de Bacalaureat nu pot avea soțul respectiv soția, o rudă sau un afin de până la gradul al IV-lea inclusiv, printre candidații care participă la examenul de Bacalaureat, în sesiunea curentă de examen. La probele orale, candidatul extrage un bilet și primește hârtie ștampilată pentru ciornă. Pentru elaborarea răspunsurilor, se acordă fiecărui candidat câte 15 minute, iar pentru susținerea acestora în fața comisiei alte maxim 15 minute. După susținerea probei, candidatul predă ciorna semnată și biletul de examen. Candidatul nu poate schimba subiectul.
Oficialii Inspectoratului Åžcolar Județean au transmis candidaților mult succes, iar profesorilor să dea dovadă de corectitudine. „Mult succes! Să vină cu încredere la examen, pentru că profesorii vor fi corecți și vor aprecia la justa valoare pregătirea candidaților pentru acest examen. Profesorii care vor fi examinatori să aibă răbdare, să evalueze candidații și să aibă posibilitatea să acorde calificative bune, iar la final să aibă un feed-back bun”, a declarat Vasilica Zaharia, inspector școlar general.
   Conform prevederilor în vigoare, orarul elevilor neangrenați în desfășurarea examenului de Bacalaureat nu va fi afectat. Astfel, orele se vor desfășura după programul normal, în același corp de clădire unde candidații desfășoară probele. Orele de Limba Română vor fi susținute de alți profesori, care îi vor înlocui pe cei care participă la procesul de examinare în cadrul Bacalaureatului.
   În perioada 17-21 iunie va avea loc evaluarea competențelor digitale, iar în intervalul 25-28 iunie se va desfășura proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă străină. Prima probă scrisă, cea la Limba și Literatura Română, se va susține pe 1 iulie, iar pe 3 iulie candidații vor susține proba obligatorie a profilului. Ultima probă a examenului de Bacalaureat sesiunea iunie-iulie, cea la alegere a profilului și specializării, se va susține pe 5 iulie. Primele rezultate vor fi afișate pe 8 iulie și tot în aceeași zi vor putea fi depuse și contestațiile. În data de 12 iulie vor fi afișate rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat.
   Candidații care nu vor reuși să promoveze în această sesiune mai au o șansă în sesiunea din toamnă a examenului de Bacalaureat.
   Vineri, toți directorii unităților de învățământ implicate în desfășurarea Bacalaureatului au participat la o ședință de instruire, organizată de reprezentanții ISJ. Åžefii învățământului vrâncean le-au cerut directorilor respectarea metodologiei și le-au adus la cunoștință că și anul acesta Bacul va fi monitorizat de camere de luat vederi, care vor fi deschise cu 72 de ore înaintea începerii examenului și permanent pe toată durata desfășurării probelor. DVD-urile cu înregistrările din timpul examenului vor trebui păstrate timp de un an și vor folosi drept dovadă în cazul apariției unor sesizări.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?