Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Veterinarii verifică FIECARE ANIMAL din gospodăriile vrâncenilor


   Medicii veterinari vrânceni trebuie să inspecteze fiecare gospodărie din județ unde sunt crescute animale. Aceste inspecții trebuie realizate de două ori pe an, în conformitate cu prevederile Programului acțiunilor obligatorii de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor și caprinelor pentru anul 2013.
   Fiecare gospodărie din Vrancea trebuie verificată de două ori în acest an de medicii veterinari, conform unui program anual de acțiuni pentru 2013. Este vorba despre acțiuni de inspecție a animalelor, în perioadele mai-iulie și octombrie-noiembrie, care au ca scop depistarea animalelor cu semne clinice de boli. Se mai urmărește corelarea situației animalelor existente în gospodării cu efectivele înregistrate în baza națională de date, înregistrarea evenimentelor ce nu au fost notificate de proprietarii de animale medicului veterinar până la data inspecției. „Cu această ocazie se realizează catagrafia bovinelor, ovinelor, caprinelor și suinelor; identificarea animalelor cu semne clinice de boli transmisibile; înregistrarea evenimentelor care nu au fost notificate de proprietar conform prevederilor legale în vigoare și care au fost declarate de acesta la momentul inspecției, în vederea corelării efectivelor existente în exploatație cu cele înregistrate în baza națională de date; întocmirea fișelor de inspecție pentru pesta porcină clasică în cazul exploatațiilor care dețin suine; întocmirea fișelor de inspecție clinică a ovinelor și caprinelor în cazul exploatațiilor care dețin animale din aceste specii”, se arată într-un comunicat al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). 
   Conducerea DSVSA precizează că proprietarii animalelor au mai multe obligații legale. În primul rând, trebuie să ceară medicului veterinar înregistrarea exploatației în Registrul Național al Exploatațiilor și să își achiziționeze crotalii pentru identificarea animalelor. Ulterior, animalele trebuie înregistrate în termenele legale, beneficiind și de avantaje financiare. Plata manoperei de aplicare a crotaliilor este de 16 lei pentru bovine și 3,5 lei pentru ovine, caprine și suine. Aceste cheltuieli sunt suportate de la bugetul statului dacă animalele sunt la vârsta legală, adică mai puțin de 20 zile pentru viței, șase luni pentru ovine și caprine, 60 zile pentru porci. „Deținătorii de ovine și caprine au și obligația să solicite medicului veterinar împuternicit identificarea animalelor înainte de împlinirea vârstei de 6 luni sau, în orice caz, înainte ca acestea să părăsească exploatația de origine, cu o crotalie auriculară simplă și o crotalie auriculară electronică. Costul manoperei de identificare și înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor și suinelor care au depășit vârsta maximă prevăzută de legislația în vigoare pentru identificare și înregistrare este suportat de către proprietarul acestora. Începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, ovinele și caprinele, indiferent de categoria și destinația acestora, se vor identifica obligatoriu cu două mijloace de identificare, dintre care unul trebuie să fie electronic”, arată conducerea DSVSA.
Orice sacrificare de animal trebuie anunțată medicului veterinar
   Regulile sanitar veterinare impun fiecărui țăran să comunice medicului veterinar orice sacrificare a animalelor, chiar și cele pentru consum propriu. Conducerea DSVSA arată că trebuie anunțat orice eveniment de naștere, sacrificare pentru consum propriu, moarte, pierdere crotalie, dispariție sau regăsire a unui animal. Pentru animalele sacrificate pentru consum propriu, trebuie predat crotalia la medic și solicitată eliberarea formularului de declarare a evenimentului.
   Condiții speciale sunt și la vânzarea sau achiziționarea de animale. Astfel, proprietarul trebuie să solicite medicului veterinar împuternicit arondat, eliberarea formularului de mișcare, în cazul mutării animalelor între două exploatații diferite sau să îi predea acestuia exemplarul negru al documentului de mișcare în cazul achiziționării ori vânzării animalelor de la mijlocitori de afaceri cu animale vii sau exploatații comerciale”, precizează DSVSA. În cazul proprietarilor de bovine, aceștia trebuie să ridice de la DSVSA pașaportul bovinei, să îl păstreze în condiții bune și să solicite înscrierea în pașaport a noului deținător în cazul cumpărării animalului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?