Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Doi legumicultori trebuie să restituie banii pentru solarii


   Doi producători de legume vrânceni vor trebui să restituie ajutoarele financiare primite anul trecut de la stat. Este vorba despre doi legumicultori din Biliești și Pufești care trebuie să plătească fiecare peste 3.300 lei, suma reprezentând ajutorul de minimis pe care l-au primit anul trecut de la stat pentru solariile distruse în iarnă. În 2012, la nivelul județului au fost înregistrate 55 de cereri din partea legumicultorilor care au avut solarii distruse de viscolul și ninsorile abundente din iarna trecută, iar valoarea despăgubirilor solicitate a fost de 185.392 lei.
    Despăgubirile au fost acordate sub forma unui ajutor de minimis, adică ajutoare acordate exploatațiilor agricole în baza Regulamentelor Comisiei Europene, iar banii trebuiau să fie folosiți pentru reconstruirea solariilor. Însă, legumicultorii trebuiau să respecte câteva condiții minime. „Beneficiarii sprijinului financiar reprezentând ajutorul de minimis nu pot renunța la calitatea de producători agricoli care exploatează suprafețe de teren în spații protejate pentru cultura de legume și/sau flori, pe o perioadă de 3 ani, începând cu anul în care sprijinul financiar a fost acordat”, se arată în actul normativ.
    Inspectorii Direcției Agricole au verificat în ultimele zile dacă legumicultorii au respectat aceste condiții, fiind descoperite cele două cazuri în care fie solariile nu au fost refăcute, fie deși au fost găsiți câțiva stâlpi de lemn, nu exista nici măcar o ceapă verde sau o roșie. „Urmează să fie derulate procedurile legale pentru recuperarea sumelor”, a explicat Crin Constantinescu, purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?