Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Oprişan şi Dragnea organizează o nouă dezbatere a Consiliului Consultativ pentru Regionalizare


   Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Marian Oprișan, va participa la o dezbatere a Consiliului Consultativ pentru Regionalizare (CONREG) care va avea loc la Tulcea. Sub denumirea „Procesul de regionalizare-descentralizare în România”, dezbaterea este organizată de viceprim-ministrul și totodată ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice Liviu Dragnea și președintele UNCJR, Marian Oprișan. Manifestarea se va desfășura pe parcursul a 3 zile, în perioada 24-26 mai, la Sala de Conferințe a Hotelului Delta, din Tulcea.
    În cadrul întâlnirii vor avea loc dezbateri pe teme care privesc alocarea și transferul competențelor de la nivelul autorităților administrației publice centrale la nivelul autorităților administrației publice locale, propuneri de revizuire a actelor normative necesare atât pentru realizarea transferului de competențe cât și pentru eficientizarea administrației publice locale.
    Până la sfârșitul anului, regiunile trebuie să fie înființate, să aibă o structură de conducere interimară pentru următorii trei ani, iar atunci când vor avea loc alegeri locale, să fie aleasă și structura de conducere a regiunilor.
   Prefecții vor fi numiți de Guvern, pentru că sunt reprezentanții Guvernului în teritoriu, dar va exista un Consiliu regional, condus de un președinte, după modelul consiliilor județene actuale.
    Președintele UNCJR, Marian Oprișan, a declarat că oamenii nu trebuie să se sperie că, în urma regionalizării, ar urma să se lovească de o birocrație mai mare sau că vor fi nevoiți să facă drumuri mai lungi spre președintele de regiune. Dimpotrivă, autoritățile locale actuale rămân aceleași, iar dintre atribuțiile ministerelor, unele vor merge spre regiuni, astfel încât teoretic, viața tuturor să fie mai ușoară. „Principiul regionalizării nu se referă la modificarea de frontiere sau de granițe. România va rămâne stat unitar, național, suveran și independent. Regiunile sunt necesare pentru o mai bună funcționare a autorităților locale, pentru o mai bună corelare în dezvoltarea comunităților din România. Regionalizarea este necesară pentru a aduce puterea de la București lângă cetățeni. Nu va trebui ca vreun cetățean al județului Vrancea să meargă la o instituție regională. Toate activitățile autorităților locale vor rămâne la nivelul Consiliului Local, al primarului, Consiliului Județean, al președintelui de Consiliu Județean. Regiunea va prelua toate activitățile Guvernului, mă refer la drumurile naționale, fondurile europene, în general la chestiunile legate de dezvoltare, care astăzi sunt atributul Guvernului României”, a afirmat Marian Oprișan.
    Această distribuire a atribuțiilor de la centru spre regiuni va presupune inclusiv disponibilizări la nivelul ministerelor, pentru că aceste instituții vor avea atribuții mai puține decât în acest moment. Președintele UNCJR a precizat că, din nefericire, în ultimii 23 de ani, niciun guvern al României, indiferent de apartenența politică, nu a căutat soluții pentru rezolvarea acestei situații. Marian Oprișan a adăugat că regionalizarea este unul dintre lucrurile care trebuie făcute pentru ca românii să trăiască mai bine. Iar acesta trebuie să fie un obiectiv pentru fiecare om politic. „Nu ai ce căuta la guvernare dacă nu faci viața compatrioților tăi un pic mai bună”, a afirmat Marian Oprișan.

Åžedința Regiunii de Dezvoltare Sud-Est

    Marian Oprișan va participa, azi, și la ședința Consiliului pentru Dezvoltare Regională al Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, care va avea loc la Tulcea. Pe ordinea de zi se află prezentarea Raportului de activitate al ADR SE pentru anul 2011, prezentarea Raportului Comisiei de Cenzori privind execuția Bugetului ADR SE pentru anul 2011, prezentarea Contului de execuție al ADR SE pentru anul 2011, prezentarea Raportului de activitate al ADR SE pentru anul 2012, prezentarea Raportului Comisiei de Cenzori privind execuția Bugetului ADR SE pentru anul 2012, prezentarea propunerii privind Bugetul de Venituri și Cheltuieli al ADR SE pentru 2013 și a propunerii privind Lista de investiții a ADR SE pentru 2013, prezentarea stadiului implementării POR 2007-2013 la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Est la 30 aprilie 2013, prezentarea Acordului – Cadru de delegare a atribuțiilor privind implementarea POS CCE 2007-2013.
    Totodată, în cadrul ședinței Consiliului pentru Dezvoltare Regio-nală al Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, va fi aprobată participarea ADR SE în calitate de partener în cadrul proiectului cu titlul „Inovare în domeniul managementului sustenabil al ariilor natural protejate” (4GreenInn), finanțat în cadrul Programului Ope-rațional Comun „Bazinul Mării Negre” 2007-2013, precum și a contribuției proprii a ADR SE la implementarea proiectului. De asemenea vor fi nominalizați reprezentanții Consiliului pentru Dezvoltare Regională al Regiunii de Dezvoltare Sud-Est în cadrul Comitetului de Monitorizare a Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria și România – Moldova – Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?