Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Ştii ce mănânci?


   19 locații din Focșani, Milcovul, Gologanu și Dumbrăveni au fost luate cu asalt ieri dimineață, de polițiști și jandarmi. Acțiunea, care s-a desfășurat sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea,  a vizat mai multe persoane suspectate de evaziune fiscală, spălare de bani și falsificare de produse și alimente. Anchetatorii spun că este vorba despre sacrificări ilegale de animale și comercializare ilegală de carne. Potrivit unor surse, printre persoanele la care s-au efectuat percheziții se numără Dumitru Mocanu, asociat al lui Silviu Trășculescu la abatorul TSDM Dollar Prod. De asemenea, un abator al unui consilier local din comuna Gologanu, respectiv Dumitru Gania, a fost verificat. În urma verificărilor, au fost confiscate sute de kilograme de carne, dar și animale vii.
   Polițiști și jandarmi, unii dintre ei mascați, au dat buzna ieri dimineață în 19 locații de pe raza municipiului Focșani, din comunele Milcovul și Gologanu, dar și la Dumbrăveni. Oamenii legii au căutat mai multe persoane suspectate că sacrifică animale în condiții mizere, iar carnea o vindeau fără documente, așa cum erau cumpărate și animalele. Practic, toate operațiunile erau desfășurate ilegal.  Potrivit unor surse, cele mai multe dintre percheziții au fost efectuate în Focșani, respectiv în 12 locații. Alte trei percheziții au fost efectuate la Milcovul, la domiciliile a trei dintre rudele lui Dumitru Mocanu, asociat al lui Silviu Trășculescu la abatorul TSDM Dollar Prod. Surse din rândul anchetatorilor ne-au spus că verificările l-au vizat și pe Silviu Trășculescu, tatăl fostului deputat Alin Trășculescu, pentru ca în urma verificărilor să se stabilească dacă el a desfășurat sau nu vreo activitate ilegală. 
   În același timp, o altă echipă de anchetatori cotrobăia prin locuința și abatorul lui Dumitru Gania, consilier local la primăria din comuna Gologanu. Anchetatorii au căutat documente, animale și indicii care să-i ajute în anchetă. De asemenea, alte echipe formate din polițiști și jandarmi au percheziționat trei locații din comuna Dumbrăveni, la Gheorghe, Remus și Octavian Hadîr. Localnicii ne-au spus că este vorba despre doi fii și tatăl lor, despre care știau că sacrifică animale și vând carne. 
Carnea provenită din sacrificarea animalelor în condiții improprii, vândută în Focșani
   Surse din rândul anchetatorilor ne-au spus că întreaga cantitate de carne, provenită din sacrificările de animale în condiții improprii, era vândută la unele dintre boxele de carne din Piața Moldovei, dar și într-un magazin din Sud, locații ce i-ar aparține lui Mocanu. De asemenea, carnea sacrificată în Vrancea în condiții mizere ar fi ajuns și la București, dar și în alte județe din țară. Aseară, anchetatorii nu ne-au putut preciza exact ce s-a găsit și ce cantitate de carne a fost confiscată, dar nici prejudiciul creat de suspecți prin activitățile desfășurate. Urma ca toate datele să fie centralizate, pentru ca anchetatorii să aibă o imagine de ansamblu asupra activității infracționale a suspecților. La verificări au participat și comisarii Gărzii Financiare Vrancea. 
700 de kilograme de carne pentru o nuntă 
   La verificările de amploare de ieri, au participat și inspectori din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).  Aceștia au confiscat sute de kilograme de carne de vită și de porc din două locații, respectiv din Focșani și din comuna Gologanu. Pe lângă carne, inspectorii au sechestrat și 17 animale vii pentru care se așteaptă documentele de proveniență de la proprietari. Carnea a fost incinerată la un abator acreditat pentru că provenea  din sacrificări neautorizate sanitar veterinar. La Focșani, inspectorii au confiscat aproximativ 700 de kilograme de carne de vită, burtă de vită, picioare de porc și organe. Animalele erau depozitate într-un garaj frigorific situat pe strada Dobrogeanu Gherea din municipiu. În prezența inspectorilor și a polițiștilor, proprietarii imobilului au susținut că toată carnea urma să fie folosită pentru o nuntă în familie și nu era destinată vânzării. Afirmația a fost întărită de  corturile care erau în curte, amenajate special pentru nuntă. Pentru că fac parte din etnia rromă aceștia au spus că obiceiul la ei este ca fiecărui invitat să i se ofere și câteva kilograme de carne. În acest fel au încercat să justifice prezența acestei cantități mari de carne în garajul frigorific. 
 Potrivit inspectorilor, chiar și în aceste condiții ar fi trebuit să aibă documente care să ateste proveniența. „Acțiunea a fost la solicitarea IPJ Vrancea, noi ne-am deplasat cu două echipaje pentru a verifica situația din punct de vedere sanitar veterinar”, ne-a declarat Adrian Rădulescu, purtătorul de cuvânt al DSVSA. Pentru lipsa documentelor sanitar veterinare inspectorii au aplicat o amendă în valoare de 1.200 de lei. Amenda a fost aplicată pe numele lui Cezar German. Cea de-a doua echipă de inspectori a făcut controale la Gologanu la societatea Vanicad, ce aparține lui Dumitru Gania. Åži aici inspectorii au confiscat aproximativ 700 de kilograme de carne de bovină și au pus sechestru pe 17 animale vii pentru care nu existau documente de proveniență. Animalele vor rămâne sub sechestrul reprezentanților DSVSA până când proprietarul va aduce documente care să ateste de unde provin și dacă au fost controlate sanitar veterinar. 
S-a început urmărirea penală împotriva a 15 persoane 
   Reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, cei care au coordonat activitatea celor aproape 100 de polițiști și jandarmi, nu au oferit prea multe detalii cu privire la această acțiune de amploare, precizând că ancheta nu a fost finalizată. „S-au efectuat 19 percheziții în Focșani, Milcovul, Gologanu și Dumbrăveni. Față de persoanele implicate s-a început urmărirea penală în data de 17 mai a.c., pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani și falsificare de alimente sau produse. Cercetările continuă în acest caz”, a transmis procurorul Marinela Arginteanu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.  
 La rândul lor, polițiștii au transmis printr-un comunicat de presă că „polițiștii din cadrul I.P.J. Vrancea efectuează, în această dimineață (ieri dimineață-n.r) 16 percheziții la suspecți de evaziune fiscală și spălare de bani în domeniul abatorizării animalelor și comercializării cărnii. Polițiști ai Serviciilor de Investigare a Fraudelor, de Ordine Publică, Investigații Criminale și Serviciul pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vrancea, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, efectuează 16 percheziții domiciliare în municipiul Focșani și în localitățile Milcovul, Gologanu, Dumbrăveni. Sunt vizate persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani în domeniul abatorizării animalelor și comercializării cărnii. Acțiunea a beneficiat de sprijinul D.I.P.I., al jandarmilor și al comisarilor de la Garda Financiară”
 Sursele noastre ne-au spus că 15 persoane sunt urmărite penal, printre care și Mocanu. De asemenea, cercetați sunt și mai mulți cetățeni de etnie romă. De altfel, o parte dintre aceștia erau ieri dimineață, în fața sediului IPJ Vrancea, așteptând să fie audiați. Dumitru Mocanu și Silviu Trășculescu nu au fost de găsit, telefoanele lor fiind închise.  
 Reporterii „Monitorul de Vrancea” l-au contactat și pe Dumitru Gania pentru a-l întreba de carnea confiscată și animalele puse sub sechestru, dar acesta ne-a spus că nu este el persoana pe care o căutăm, deși avem certitudinea că nu am greșit numărul de telefon. 
La TSDM Dollar Prod s-au sacrificat ilegal animale
   Chiar dacă abatorul lui Trășculescu și a lui Mocanu nu mai funcționează, acolo s-au mai sacrificat animale. Reamintim că în luna februarie a.c., câteva sute de kilograme de carne au fost confiscate de medicii DSVSA, deoarece conducătorul auto al unei dube oprite în trafic nu avea documente de proveniență. Carnea provenea de la animale sacrificate în fostul abator TSDM Dollar Prod, care a intrat în insolvență. 
    Polițiștii au oprit în trafic mașina, iar în urma verificărilor au stabilit că aceasta transporta carne. Oamenii legii i-au cerut șoferului documentele de proveniență a cărnii, iar acesta nu a avut ce să le arate. Întrucât existau suspiciuni cu privire la faptul că animalele au fost sacrificate într-un abator care nu mai are autorizație, duba a ajuns la sediul IPJ pentru verificări. Ulterior, o echipă formată din polițiști, comisari ai Gărzii Financiare și medici din cadrul DSVSA a ajuns la sediul fostului abator, iar aici au găsit exact ce bănuiau că vor găsi. O altă mașină încărcată cu carne, care se pregătea să plece. Inspectorii DSVSA l-au sancționat contravențional cu o mie de lei pe Dumitru Mocanu, cel care s-a declarat a fi proprietarul cărnii confiscate.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?