Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Obştea de Moşneni Tulnici nu găseşte pădurari pentru paza pădurilor


      Obștea de Moșneni Tulnici riscă o amendă de 25 mii lei (250 milioane lei vechi) pentru că nu are niciun contract de prestări servicii silvice cu o structură autorizată, iar pădurile nu sunt păzite. Conducerea Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare Vrancea a avertizat că nu va mai fi niciun alt termen pentru conducerea Obștii. Deja au fost două amânări, din cauza situației speciale și a alegerilor care au avut loc în ultima lună. Inspectorul șef Alexandru Lefter spune că amenda este de 25 mii lei. „Termenul până la care trebuie să prezinte contractul cu un ocol silvic este de 23 mai,  iar în caz contrar vom aplica o sancțiune de 25 mii lei pentru neasigurarea pazei pădurii”, a afirmat inspectorul șef al ITRSV. El a precizat că la acest moment, cele peste 14 mii hectare de pădure ale Obștii de Moșneni sunt păzite de vechea structură silvică însă nu se mai execută marcări de arbori. De altfel, ciocanele au fost preluate de ITRSV după ce a expirat autorizația Ocolului Silvic Privat al Obștii de Moșneni din Tulnici.
 Singurele lucrări silvice care se mai realizează în pădurile Obștii sunt cele ale firmelor care au obținut autorizații înainte de blocarea activității. Conducerea Obștii a încercat să negocieze un contract de prestări servicii cu câteva ocoale silvice din țară, private sau de stat, însă a fost refuzată. Motivul este perioada scurtă, câteva luni, pentru care Obștea ar dori să încheie contractul. Potrivit informațiilor deținute de „Monitorul de Vrancea”, Ocolul Silvic Huși a cerut un contract de minim cinci ani, Ocolul Silvic Vidra un contract de minim un an, solicitări care nu au fost îndeplinite. Au mai fost purtate discuții cu al doilea ocol silvic din Tulnici dar și cu un Ocol din Dîmbovița. O ultimă variantă ar fi încheierea unui contract cu Ocolul Silvic de la Fitionești. 
 Președintele Obștii de Moșneni, Alin Olteanu, spune că „sunt mai multe variante” pentru a soluționa problema contractului cu un ocol silvic autorizat. Însă este doar o soluție de avarie, până la înființarea unui ocol silvic propriu al Obștii, unde procedurile ar urma să fie finalizate în această vară. „O să avem un contract cu o structură autorizată. Vom alege cea mai bună variantă. Noi am început deja procedurile pentru înființarea unui Ocol silvic, iar în maxim două luni, până în luna iulie, vom finaliza. Åžeful acestui Ocol urmează să fie desemnat de Adunarea Generală a Obștii”, a afirmat Alin Olteanu. Potrivit acestuia, Ocolul Silvic Privat al Obștii nu mai este autorizat și ar urma să intre în procedură de radiere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?