Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Carantină din cauza leucozei bovine şi a anemiei infecţioase


   Medicii veterinari au impus măsuri de carantină în trei gospodării din județ, după ce au descoperit două cazuri de leucoză enzotică bovină și un caz de anemie infecțioasă la cal. Animalele bolnave de leucoză au fost descoperite în Focșani, iar cel cu anemie infecțioasă a fost depistat în Fitionești. Aceste boli sunt deosebit de grave și presupun sacrificarea animalelor bolnave. Proprietarii sunt despăgubiți pentru animalele confiscate.  
   Gospodăriile sunt supravegheate din punct de vedere sanitar veterinar, ceea ce înseamnă că animalele nu au voie să părăsească incinta. „În cazul cailor cu anemie infecțioasă, aceștia sunt uciși și dirijați în unități de incinerare, iar în cazul bovinelor cu leucoză enzotică, acestea sunt sacrificate într-un abator”, ne-a declarat Adrian Rădulescu, purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.(DSVSA). 
   Aceste cazuri au fost descoperite în cadrul programelor național de supraveghere, care se desfășoară pe tot parcursul anului. Pe timpul derulării acestora, medicii veterinari prelevă probe de sânge de la animalele din circumscripție, pe care le trimit la un laborator acreditat. În cazul în care se confirmă boala, sunt obligați să ia imediat măsuri de eradicare. Proprietarii animalelor depistate cu această boală sunt despăgubiți la prețul pieței. Condiția este ca ei să depună toate documentele sanitar veterinare la DSVSA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?