Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Reabilitarea mausoleelor vrâncene, finalizată anul acesta


   Proiectul „Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial”, finanțat cu fonduri europene, va fi finalizat în luna octombrie a acestui an. Proiectul vizează reabilitarea mausoleelor eroilor din Focșani, Mărășești, Mărăști și Soveja, valoarea investiției fiind de aproximativ 7 milioane euro. Proiectul a fost inițiat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, în anul 2007. Până în acest moment au fost realizate lucrări în proporție de 96,96% din totalul proiectului. Practic, au fost finalizate lucrările la Mausoleul Focșani, iar la celelalte mausolee au fost executate lucrări de reabilitare în proporții cuprinse între 64 și 87 la sută.

   Proiectul „Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial”, finanțat cu fonduri europene, va fi finalizat în luna octombrie a acestui an. Acest lucru reiese din graficul de execuție a lucrărilor. Conform datelor furnizate de specia-liștii Consiliului Județean, lucrările de reabilitare a Mausoleului din Focșani au fost finalizate. „Primul obiectiv la care lucrările de reabilitare au fost finalizate este Mausoleul din Focșani. Următorul obiectiv finalizat va fi Mausoleul Mărășești la care se lucrează în ritm alert și deja au fost finalizate lucrările la Muzeul Armelor din cadrul acestui Mausoleu”, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
    Lucrările de reabilitare a Mausoleului Mărășești au fost realizate în proporție de 90%. Mausoleul de la Mărășești a necesitat lucrări de restaurare a clădirii și a grupurilor sculpturale, amenajări exterioare, consolidarea terenului cu tendințe de alunecare din partea de est a obiectivului, amenajarea spațiului de parcare și a unui punct de informare, îmbunătățirea sistemului de ventilare, instalații electrice, sanitare și termice.
    Lucrările de reabilitare a Mausoleului Mărăști au fost realizate în proporție de 77,79% și constau în restaurarea clădirii și amenajări exterioare.
    Mausoleul de la Soveja a necesitat următoarele intervenții: restaurarea clădirii mausoleului și a muzeului, amenajări exterioare, amenajarea unui spațiu de parcare și a unui punct de informare, îmbunătățirea sistemului de ventilare, instalații electrice, sanitare și termice. Până în acest moment lucrările au fost executate în proporție de 64,53%.

7 milioane euro pentru reabilitarea mausoleelor

    Proiectul de reabilitare a mausoleelor vrâncene, în valoare de aproximativ 7 milioane euro a fost inițiat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, în anul 2007. Tot în acel an s-au purtat și primele discuții cu instituțiile abilitate.
    Prin acest proiect, mausoleele de la Focșani, Mărăști, Mărășești și Soveja vor fi restaurate, consolidate, reabilitate și introduse într-un circuit turistic împreună cu alte monumente de factură istorică și religioasă aflate pe traseul „Drumului de glorie”. Acest traseu va cuprinde localitățile Focșani, Mărășești, Panciu, Străoane, Varnița, Mărăști și Soveja. Totodată, se are în vedere reabilitarea și dotarea cu aparatură modernă, sistem de sonorizare, control video, sistem antiefracție și de ventilare – climatizare a muzeelor de la Mărășești și Soveja, precum și amenajarea unor puncte de informare și parcări la toate cele patru mausolee.
    Åžeful administrației județene a precizat că reabilitarea mausoleelor vrâncene va permite generațiilor viitoare să afle cum au luptat înaintașii noștri pentru independență, libertate și reunificare națională. El a mai explicat că ideea privind realizarea acestui proiect i-a aparținut în exclusivitate. „Vrancea este un ținut încărcat de istorie care merită ca obiectivele și monumentele istorice să fie reabilitate pentru ca generațiile viitoare să poată afla cum înaintașii noștri au luptat pentru independență, pentru libertate, pentru reunificarea națională”, a precizat Marian Oprișan.

Mausoleele vrâncene ar putea intra în patrimoniul UNESCO

    Marian Oprișan a declarat că va face demersurile necesare pentru includerea mausoleelor vrâncene în patrimoniul UNESCO. Oprișan a explicat că Mausoleul Mărășești și zona de luptă din jurul său au intrat în vizorul departamentului Meuse din Franța care vrea să propună intrarea în patrimoniul mondial al UNESCO a câmpurilor de bătălie de la Verdun, Isonzo și Mărășești. El a susținut că și luptele purtate la Focșani, Mărăști și Soveja, dar și mausoleele ridicate aici în memoria celor care au murit în aceste lupte sunt la fel de importante pentru a intra în patrimoniul UNESCO. „Vrem să facem demersurile necesare pentru ca cele patru mausolee de la Focșani, Mărășești, Mărăști și Soveja să intre în patrimoniul UNESCO. Intrarea celor patru mausolee în patrimoniul UNESCO ar însemna o recunoaștere a rolului pe care armata română l-a avut în prima conflagrație mondială și a vitejiei cu care ostașii români au arătat că «Pe aici nu se trece»”, a afirmat Marian Oprișan. Acesta a reamintit că 117.000 de soldați au murit, au fost răniți sau au căzut prizonieri numai în bătălia de la Mărășești, în care s-au confruntat armata română și cea germană între 6 și 19 august 1917.

Marian Oprișan, medaliat de UNESCO

    Pentru atenția acordată mausoleelor, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a primit o medalie și o diplomă din partea UNESCO, pentru proiectul „Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial”. Distincțiile internaționale i-au fost înmânate președintelui Marian Oprișan, într-un cadru festiv, în Muzeul Armelor al Mausoleului Mărășești, de către vicepreședintele Federației Mondiale a Asociațiilor și Centrelor UNESCO  (WFUCA), responsabil pentru Europa și America de Nord, președinte al Clubului UNESCO Pireus & Islands, Ioannis Maronitis.
    Acesta a declarat că Marian Oprișan „este un om mare, un om deosebit, care a înțeles cât de important este patrimoniul cultural și istoric pentru România”. „Nu mi-am făcut decât datoria”, a răspuns președintele Marian Oprișan.

Felicitări de la ambasadorul Franței

    Ambasadorul Franței în România, Excelența Sa Philippe Gustin, a felicitat autoritățile județene pentru modul în care a fost realizată reabilitarea mausoleelor din Vrancea. Excelența Sa a vizitat mausoleele în cadrul unei vizite oficiale, efectuată la sfârșitul lunii aprilie a.c. Excelența Sa Philippe Gustin s-a declarat interesat de posibilitatea dezvoltării turismului memorial. „Cred că faptul că forțele franceze au luptat cu alte trupe române și ale altor țări dă acestui județ un spirit deosebit. Toate eforturile desfășurate aici pentru a dezvolta un turism memorial ne interesează foarte mult și cred că putem să lucrăm împreună în perspectiva centenarului care va mobiliza multă populație din întreaga lume”, a precizat ambasadorul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?