Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Panciu, între legendă şi istorie


   Site-ul Liceului Teoretic „Ioan Slavici” din Panciu găzduiește pagina de istorie locală intitulată „Panciu, legendă și istorie (1798-1940)”. Aceasta este realizată de elevul Ionuț Ragea, coordonat de profesorul Mihai Adafini și de fiul acestuia, Mihai Liviu Adafini. 
   Lucrarea, care poate fi vizualizată la adresa http://www.legendasiistorie.lispanciu.com, a participat anul acesta la Concursul Național „Istorie și societate în dimensiune virtuală”, de la Cluj-Napoca, secțiunea Istorie, clasându-se pe locul 11. „Ne-am propus să rea-lizăm o pagină web de istorie locală, a Panciului, o comunitate greu încercată de catastrofe naturale: cutremure și secete, dar și provocate de om: război, incendii. Au fost scoși din noaptea uitării câțiva oameni obișnuiți care, prin ce au dat comunității, au devenit exemplari pentru cei de astăzi, mai ales pentru tineri insuflând ideea că s-au născut, trăiesc și învață în Panciu”, spun creatorii paginii.
   Păncenii interesați de istoria veche a orașului în care s-au născut pot găsi pe site informații despre legenda numelui Panciu, cea a întemeierii Schitului Brazi, precum și a Hrubelor lui Åžtefan cel Mare. De asemenea, ei vor mai putea afla amănunte despre târgul de lemn, orașul de cărămidă, despre înființarea și activitatea instituțiilor publice, despre perioada Marelui Război (1917-1918) sau cum a fost afectată comunitatea de cutremure, începând cu cel din 1802 și până la cel din 1940. 
Pagina mai include și o interesantă galerie foto cu imagini din Panciul vechi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?