Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Hipertensiunea arterială afectează mii de vrânceni


   Peste 10 mii de vrânceni suferă de boli cardiovasculare, hipertensiunea arterială fiind cea mai frecventă afecțiune. Această afecțiune apare atunci când sângele urcă prin artere la o presiune mai mare față de cea normală. Câțiva dintre factorii care cauzează hipertensiunea arterială (HTA) sunt: ereditatea, stările emotive repetate, regimul hipercaloric, aportul excesiv de sare în alimente încă din copilărie. De asemenea, această afecțiune poate fi determinată și de boli, cum ar fi cele renale, congenitale, anomalii ale aortei sau de scăderea elasticității aortei.  
   HTA poate fi asimptomatică și poate fi descoperită la un consult de rutină, dar în stadiile avansate apar dureri de cap, amețeli, sângerări nazale, tulburări de vedere, apărând puncte luminoase sau negre în câmpul vizual, tulburări de auz, dar și boli renale, accidente cerebrale și senilitate prematură. 
   Ieri a fost marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale. Cu această ocazie, specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea au făcut câteva recomandări pentru vrânceni. „Deoarece multe persoane care au presiune sanguină crescută sunt asimptomatici, este important ca tensiunea arterială să fie regulat controlată de către un profesionist sau chiar monitorizată la serviciu. Modificările stilului de viață pot fi extrem de eficiente în reducerea presiunii sanguine crescute și pot fi sintetizate astfel: dietă sănătoasă, reducerea consumului de sare, renunțarea la fumat, reducerea consumului de alcool, managementul stresului. De asemenea, este recomandat să renunțați la dieta bogată în grăsimi saturate, consumul excesiv de sare, stilul de viață sedentar, consumul excesiv de alcool și fumat”, recomandă specialiștii DSP. 
   Tot cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, Ministerul Sănătății s-a alăturat Societății Române de Hipertensiune în campania națională intitulată „Viteza ucide… nu numai în trafic! Controlează-ți tensiunea arterială”. Această campanie vizează informarea publicului larg cu privire la importanța prevenției, depistării precoce și tratamentului adecvat al hipertensiunii arteriale, cuprinzând acțiuni de informare și de testare a tensiunii arteriale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?