Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Două femei, suspecte că ar suferi de boala Lyme


   Două vrâncence sunt suspecte că ar fi contractat boala Lyme. Acestea au ajuns la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Focșani, săptămâna trecută, după ce au fost mușcate de căpușe. Medicii au prelevat probe de la cele două femei, pe care le-au trimis la București pentru a fi supuse testelor de laborator. În ultima săptămână, 43 de persoane au ajuns la Spitalul Județean după ce au fost mușcate de căpușe. Acestea au primit tratament cu antibiotic, care este recomandat în cazul unor astfel de mușcături.
   Anul trecut, 13 persoane au fost diagnosticate cu boala Lyme. În contextul în care, în ultima perioadă, camerele de gardă ale spitalelor sunt luate cu asalt de vrânceni mușcați de căpușe, specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au emis un comunicat de presă cu informații referitoare la boala Lyme. Specialiștii DSP spun că boala Lyme poate afecta pielea, încheieturile, sistemul nervos, dar și alte sisteme sau organe. Simptomele acestei boli sunt descrise, adesea, în trei stadii. „Primul semn al infecției este o urticarie circulară, care apare în 1-2 săptămâni de la infecție, dar poate apărea chiar și la 30 de zile. Această urticarie are adesea un aspect caracteristic de țintă, cu un punct roșu, înconjurat de o zonă roșie ce se extinde. Urticaria trece, de obicei, în circa o lună. Împreună cu urticaria, persoana infectată poate avea simptome asemănătoare celor ale gripei. Persoana bolnavă se poate simți foarte obosită și foarte rău și poate avea urticarie în mai multe zone, diferite de locul înțepăturii”, explică specialiștii DSP.
   Boala Lyme poate afecta inima, ceea ce poate duce la bătăi neregulate sau la dureri în piept. Poate să cuprindă sistemul nervos, provocând paralizie facială sau furnicături și amorțire a brațelor și picioarelor. De asemenea, din cauza bolii Lyme pot apărea dureri de cap cu senzație de înțepenire a gâtului. Potrivit medicilor, boala Lyme diagnosticată la timp se poate trata cu antibiotice, administrate timp de 3-4 săptămâni.

Sfaturi pentru a preveni boala Lyme
 
   Specialiștii DSP au și o serie de sfaturi pentru vrânceni, pentru a preveni contractarea bolii Lyme. Aceștia recomandă evitarea contactului cu solul, frunzele și vegetația, mai ales în perioada mai-iulie, când căpușele nu sunt încă mature și sunt greu de observat. Pajiștile și grădinile pot adăposti căpușe, mai ales cele situate la marginea pădurilor. „Când vă aventurați în aer liber, urmați câteva sfaturi utile: purtați pantofi sau ghete închise, cămăși cu mânecă lungă și pantaloni; purtați haine de culori deschise pentru a putea vedea ușor căpușele; dacă aveți părul lung, țineți-l strâns sau acoperit cu o șapcă; spălați-vă hainele după ce părăsiți zonele infestate cu căpușe, faceți baie și șamponați părul cu atenție pentru a elimina eventualele căpușe pe care nu le-ați văzut. Căpușele pot ciupi în orice zonă a corpului, dar preferă zone precum: cea din spatele urechilor, partea din spatele gâtului, zona de la subraț și zona din spatele genunchilor”, spun specialiștii DSP.
   Pentru îndepărtarea căpușelor, specialiștii recomandă să vă prezentați la un cabinet medical. De asemenea, în cazul în care o persoană are o urticarie în formă de țintă sau alte simptome specifice bolii Lyme, cum ar fi umflarea ganglionilor limfatici, dureri în tot corpul, cefalee sau febră, trebuie să se prezinte de urgență la medic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?