Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Un singur ajutor de urgenţă acordat anul acesta


   Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vrancea a făcut, pe parcursul acestui an, o singură propunere de acordare de ajutor de urgență din bugetul de stat, care a fost aprobată de primarul localității de domiciliu a solicitantului, în cazul un vrâncean suferind de o boală gravă. Propunerea urmează a fi transmisă Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, în vederea analizării și înaintării către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. „Propunerea acestui ajutor de urgență din bugetul de stat s-a făcut în temeiul prevederilor articolului 28 alin.(1) din Legea nr. 416/2001 pentru situația deosebită datorată stării de sănătate a solicitantului”, a precizat Cătălin Pogorevici, purtătorul de cuvânt al AJPIS.
    Anul trecut, alte două persoane au beneficiat de un astfel de ajutor. Potrivit celor declarate de Cătălin Pogorevici, pentru aceste două solicitări instituția a efectuat anchete sociale și „a apreciat că familiile/persoanele pentru care s-au făcut cererile se aflau într-adevăr în situații care impuneau solicitarea unui ajutor de urgență din bugetul de stat și a propus, în fiecare dintre cazuri, un ajutor în cuantum de 7000 lei. Primul caz este din Vîrteșcoiu, locuința familiei și un grajd fiind distruse complet de un incendiu. AJPIS Vrancea a transmis propunerea privind acordarea unui ajutor de urgență în cuantum de 7.000 lei, ajutorul fiind aprobat de Guvern în cuantumul propus de noi. Al doilea caz este din orașul Panciu, într-o familie monoparentală, unde copilul cu handicap locomotor avea probleme de sănătate deosebit de grave, probleme ce necesitau achiziționarea de dispozitive medicale foarte costisitoare în raport cu veniturile insuficiente ale familiei. Ajutorul acordat acestuia a fost aprobat tot în cuantum de 7000 lei. Ambele ajutoare au fost virate în conturile deschise la unități bancare de către solicitanți”.
    Ajutoarele de urgență și cele financiare se acordă, conform prevederilor Legii nr. 416/2001, de Guvern la propunerea Minsiterului Muncii, dar și de către primari, în limita fondurilor existente. Fondurile necesare pentru plata ajutorului de urgență acordat de primari se suportă din bugetul local, în timp ce ajutorul acordat de Guvern se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii. Beneficiarii ajutoarelor financiare pot fi persoanele și familiile aflate în extremă dificultate din cauza stării de sănătate sau a  altor cauze justificate. De ajutoare de urgență pot beneficia familiile sau persoanele care se află în situații de necesitate din cauza calamităților naturale, incendiilor, accidentelor, precum și a altor situații stabilite prin lege.
    Sumele propuse ca ajutoare financiare sunt stabilite în baza anchetelor sociale efectuate de AJPIS. Propunerilor pentru acordarea acestora, însoțite de anchetele sociale semnate de directorul executiv al instituției și avizate de primarii localităților în care își au domiciliul beneficiarii, sunt transmise Ministerului Muncii în vederea elaborării hotărârii de Guvern.
    Sumele acordate ca ajutoare de urgență prin dispoziția primarului au la bază solicitarea unui membru de familie sau a persoanei singure, precum și ancheta socială efectuată de Serviciul Local de Asistență Socială din cadrul Consiliului Local. Ajutoarele de urgență pot fi în bani sau în natură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?