Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Alimentaţia şi sedentarismul, cauzele apariţiei obezităţii la copii


   Greutatea excesivă a copilului trebuie să fie un prim semnal de alarmă pentru părinți. Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea spun că sunt multiple cauzele care îi fac pe copii să se îngrașe. Aceștia consumă prea multă grăsime animală (unt, smântână, untură), mai ales sub formă „ascunsă” în mezeluri, prăjituri, produse de patiserie, dar și dulciuri, sucuri ori mâncăruri de tip fast food. Åži stilul de viață sedentar contribuie la îngrășarea copiilor, ei petrecând prea mult timp în casă, în fața televizorului, a computerului, în defavoarea activităților fizice în aer liber.
   „Obezitatea poate avea ca și cauze factori genetici, dar cel mai frecvent ea este determinată de obiceiurile alimentare din familie: timpul dedicat meselor, cantitatea și calitatea alimentelor, ritmul masticației. Există tabele în funcție de înălțime, greutate, vârstă, sex, pe baza cărora se poate determina exact dacă un copil este obez sau nu. Există multiple complicații ale obezității, cum ar fi: complicațiile psiho-sociale: afectarea conștiinței de sine, sentimente de inferioritate și respingere din partea colectivității, frustrare, depresie; complicații respiratorii, cum ar fi respirația mai dificilă; complicații locomotorii: picior plat, genunchi în forma de X, accentuarea curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale, dureri articulare; complicații metabolice: tulburări de transformare în organism a grăsi-milor și glucidelor; complicații cardiovasculare: hipertensiune arterială, arterioscleroză, cardiopatie ischemică”, spun specialiștii din cadrul DSP.
   Pentru a preveni obezitatea la copii, specia-liștii fac o serie de recomandări părinților. „La pregătirea mâncărurilor să se prefere fierberea, coa-cerea, pregătirea în cuptor sau la grătar. Să se țină cont de preferințele culinare ale copiilor. Obiceiurile alimentare se vor schimba treptat, nu brusc. Întreaga familie să ajute și să încurajeze copilul. Alimentația sănătoasă să fie adoptată de întreaga familie. În cantitatea cea mai mare să se consume cereale integrale, legume, fructe, lapte si derivate din lapte degresat. Se recomandă în special carne de pește și pui fără piele. Ouăle se consumă în cantitate de 2-3 pe săptămână. Grăsimile consumate să fie mai ales sub formă de uleiuri vegetale. Băuturile să fie ceaiuri de plante, apă plată, sucuri naturale de fructe. Cele două gustări zilnice să fie reprezentate de fructe, legume sau lactate degresate”, recomandă specialiștii din cadrul DSP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?