Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Bebeluşii, imunizaţi cu vaccinul pentavalent până la un an


   Vaccinurile ajută organismul să se imunizeze împotriva mai multor boli infecțioase. Imediat după naștere, bebelușii beneficiază de imunitatea transmisă prin laptele matern, însă aceasta dispare după 6 luni. Medicii recomandă vaccinarea bebelușilor, care nu aduce protecție doar acestora, ci și generațiilor viitoare. După cele două vaccinări care se fac în maternitate, bebelușului i se administrează altele la 2, 4 și 6 luni, respectiv vaccinul pentavalent împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei și infecției cu Haemophilus influenzae tip b. Aceste vaccinări sunt făcute de medicul de familie.
   Specialiștii spun că bebelușul capătă imunitate completă după ce primesc ultimul vaccin din această categorie, respectiv la vârsta de un an. Medicii susțin că de când au fost introduse aceste vaccinuri, morbiditatea în rândul bebelușilor a scăzut foarte mult. „Acest vaccin protejează împotriva difteriei, tetanosului, poliomielitei, tusei convulsive și infecției cu haemophilus infleunzae tip b. Vaccinul se administrează intramuscular, vaccinarea completă constând în 3 doze, iar la prima revaccinare, cea de la vârsta de un an, se obține imunizarea completă. De când a fost introdus acest vaccin, difteria, o boală foarte gravă, mortală, care evolueză în epidemii, a dispărut. Dacă în 1950 erau înregistrate 17 cazuri la suta de mii de locuitori, din 1976 nu am mai avut niciun caz. La fel s-a întâmplat și în cazul poliomielitei, unde nu am mai înregistrat cazuri. La toate celelalte boli, cazurile diagnosticate au scăzut foarte mult”, explică medicul epidemiolog Marina Maiorov, directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea.
   Aceste vaccinuri sunt absolut necesare bebelușilor, deoarece până la vârsta de un an sistemul lor imunitar este slăbit, fiind predispuși la astfel de boli.

Vaccinurile sunt gratuite

   Tot la vârsta de 12 luni sau cu un decalaj de o lună, bebelușilor li se administrează vaccinul împotriva rujeolei (pojarului), rubeolei și parotiditei epidemice (oreionului), vaccin cunoscut sub denumirea ROR. Acesta conține virusurile care produc cele trei boli atenuate, adică tratate în așa fel încât să nu fie capabile să declanșeze boala, dar să stimuleze produ-cerea anticorpilor specifici.
   Medicii spun că de când a fost introdusă această vaccinare, cazurile de rujeolă, rubeolă și oreion au scăzut foarte mult. „Tot la vârsta de un an se administrează vaccinul ROR, care protejează împotriva rubeolei, rujeolei și oreionului. Din anii 70, de când a fost introdus vaccinul, a scăzut foarte mult morbiditatea. Dacă înainte aveam 50 de cazuri pe an, acum se înregistrează foarte puține, iar boala are manifestări clinice mult mai ușoare. În schimb, la adulții nevaccinați, boala are manifestări clinice foarte grave și cu complicații. Rubeola este o boală foarte gravă, mai ales la gravide, ele având riscul să dea naștere unor copii cu malformații. De asemenea, oreionul poate produce sterilitate”, a mai precizat medicul Marina Maiorov.
   Toate aceste vaccinuri sunt admi-nistrate gratuit, prin Programul Național de Imunizări derulat de DSP.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?