Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Ce conţin de fapt visele


   Cercetătorii japonezi au reușit să descifreze o parte dintr-un vis uman, un experiment interesant despre care ei afirmă că ar putea fi util pentru a analiza starea fizică a pacienților, pentru a înțelege mai bine bolile psihice și pentru a transmite comenzi unor mașini prin intermediul gândurilor. „De multă vreme, oamenii sunt interesați de vise și de sensurile lor, dar, până de curând, doar persoana care visează cunoștea conținutul viselor sale”, afirmă cercetătorii niponi de la Institutul Internațional de Cercetări în Telecomunicații Avansate (ATR) din Kyoto.
   Pentru a avansa în înțelegerea științifică a viselor, savanții japonezi au creat un dispozitiv de decodare a imaginilor văzute de o persoană în timpul fazei onirice. Pentru aceasta, ei au înregistrat de mai multe ori activitatea cerebrală a trei persoane în timpul somnului. Cercetătorii i-au trezit pe voluntari atunci când pe ecranele monitoarelor de analiză apărea un semnal care corespundea unei faze a viselor, pentru a le cere să le descrie imaginea pe care tocmai o văzuseră, iar apoi i-au lăsat să adoarmă din nou, pentru a putea să reînceapă experimentul, executat de aproximativ 200 de ori pentru fiecare voluntar.
   Acest procedeu a permis alcătuirea unui tablou al corespondențelor dintre activitatea cerebrală exactă din acel moment și obiectele sau subiecții din diverse categorii (hrană, cărți, celebrități, obiecte de mobilier, autovehicule etc.) care apăreau în acele vise. Este vorba de un fel de lexic, care asociază un semnal provenind din creier cu o imagine.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?