Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

GALERIE FOTO: „Basarabia, pământul lui Dumnezeu”


   Elevii Liceului Tehnologic „Al. I. Cuza” din Panciu au sărbătorit, ieri  după-amiază, 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, în cadrul activității intitulate „Basarabia, pământul lui Dumnezeu”. Evenimentul a fost găzduit de sala de festivități a unității de învățământ.
   În deschidere, profesorii de istorie Luminița Iliescu și Mihail Adafini au subliniat importanța evenimentului de la 27 martie 1918 în istoria României, arătând și etapele realizării lui. Ulterior, cei prezenți au fost invitați să vizioneze un fragment din filmul intitulat „Basarabia lui Dumnezeu”, care s-a constituit într-o adevărată lecție de istorie despre această provincie românească, precum și despre evoluția acesteia după 1940.
   Emoționante amintiri despre Basarabia au fost povestite și de invitații la activitate, Onisim Roșca și Mariana Rogoz Stratulat. Abia stăpânindu-și lacrimile, Onisim Roșca le-a mărturisit elevilor în ce condiții a fost nevoit să părăsească Basarabia, pentru a se refugia în România, cum s-a adaptat aici, prezentând și școlile pe care le-a urmat până a ajuns inginer agronom la Panciu, oraș în care trăiește de o jumătate de secol. De asemenea, octogenarul a explicat în ce context a fost scrisă cunoscuta poezie a lui Alexe Mateevici, „Limba noastră”, după care a recitat și două dintre creațiile sale proprii, intitulate „Cetățile Nistrului”, scrisă în 1986, sub pseudonimul Dionisie Orheianu, și „Hotarul”, care datează din 2006.
   Amintiri frumoase, dar în același timp dureroase, au fost evocate și de scriitoarea Mariana Rogoz Stratulat, a cărei mamă, originară din Basarabia, nu și-a revăzut meleagurile natale timp de aproape 50 de ani, până în 1989.
   O prezentare succintă a uneia dintre cele mai cunoscute personalități basarabene, ÎPS Antonie Plămădeală, care s-a născut la Stolnicești, a fost realizată, apoi, de preotul Åžtefan Aga.
   Activitatea organizată de Liceul Tehnologic a mai cuprins și un  program artistic, alcătuit din cântece și poezii aparținând poetului basarabean Alexe Mateevici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?