Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Duminica Floriilor în Messina şi tradiţii siciliene


Anamaria Cătănoiu, președinta Asociației „Potpourri” Focșani, va lansa site-ul Info Europa Potpourri, astfel încât cât mai mulți tineri să cunoască pașii care trebuie urmați pentru a ajunge să se formeze și să activeze ca voluntari în diverse țări. Ea este primul vrâncean care a câștigat un grant de asistent Grundvig, urmând, actualmente, un stagiu de pregătire la Organizația CESV din Messina, Sicilia.
   Cei interesați să tră-iască experiența unui stagiu de pregătire ca asistent Grundvig, vor putea afla pașii care trebuie făcuți pentru a ajunge până acolo, accesând site-ul Info Europa Potpourri la care lucrează, în prezent, Anamaria Cătănoiu, preșe-dinta Asociației Potpourri Focșani, împreună cu colaboratorii săi. În cea de-a treia săptămână din stagiul de asistent Grundvig, petrecută de Anamaria Cătănoiu la centrul de voluntariat Centro Servizi per il voluntario (CESV) din Mesina, Sicilia, ea a precizat că „am început să lucrez online la o categorie nouă pe site-ul Potpourri, intitulată Info Europa Potpourri, unde să public toate oportunitățile de mobilitate europeană pentru românii interesați de astfel de experiențe. O să fie o resursă cu informații la zi, pe care le voi selecta din maldărul de informații europene pe care le primesc mereu și care le va fi foarte utilă tuturor. M-am decis să fac această rubrică pentru că pe site am primit multe comentarii despre experiența aceasta și mulți români au început deja să fie interesați să participe și atunci… îi susțin, îi consiliez și le facilitez accesul la informații”, a transmis Anamaria Cătănoiu, din Messina.  
   Ea a precizat că pe parcursul celei de-a treia săptămâni, împreună cu colegii săi, a lucrat la acreditări pentru Serviciul European de Voluntariat, la proiecte SVP (Senior Volunteering Projects), asistenți Grundvig, etc., și a desfășurat o serie de alte activități cum ar fi newsletter cu oportunități de mobilitate europeană și de finanțare, și traducere de materiale de prezentare CESV în engleză. „Mă captivează din ce în ce mai mult activitatea și asta pentru că domeniul este dinamic, mereu creativ și inovativ. Întâlnești oameni noi, lucrezi la proiecte, participi la evenimente sau le organizezi, vorbești în trei limbi străine deodată… Învăț multe lucruri pe care colegii mei știu să le facă mai bine, pentru că sunt mai experimentați pe domeniul acesta. Ce e amuzant, e că la serviciu vorbesc în engleză, cu alți colegi în engleză, italiană sau franceză, acasă când mă duc, colegele de apartament sunt ca-labreze și vorbesc franceza și ita-liana, cu alți colaboratori sau prieteni în engleză sau italiană. De cele mai multe ori folosesc în aceeași propoziție și engleză și italiană și franceză. Dar ne înțelegem perfect. Asta e și ideea…”, a transmis Anamaria.
Duminica Floriilor, peisaje de vis și mâncare tradițională
 După orele de muncă, împreună cu colegii, Anamaria Cătănoiu a avut prilejul să petreacă momente frumoase, să admire peisajele splendide ale zonei în care va trăi câteva luni, dar și să cunoască și să ia parte la tradițiile premergătoare sărbătorilor pascale catolice. Ea a povestit că săptămâna trecută a fost acasă la părinții unor colegi, în afara Messinei, undeva la țară, unde a făcut cunoștință cu bucătăria siciliană. „Acolo sunt niște peisaje splendide, de munte și mare la un loc, de parcă totul este un vis… Am mâncat mâncare tradițională siciliană gătită în casă, Tiramisu, brânzeturi specifice delicioase, cum e Ricotta al forno (urdă la cuptor) sau brânza cu piper. Bucătăria siciliană e delicioasă, simplă, dar foarte gustoasă. Nu amestecă multe ingrediente și totul se prepară proaspăt, fiecare masă e gătită pe loc, ca să nu se învechească. Iar atmosfera este foarte caldă, exact ca la noi acasă. Se întâlnesc în familie, mănâncă, vorbesc, râd… ne asemănăm foarte mult din acest punct de vedere. De aceea îmi este și ușor să trăiesc aici, diferențele culturale nu sunt mari ca să te simți stingher sau neputincios, iar italiana se învață repede”, spune Anamaria, povestind că a revăzut și locuri dragi din Messina de nord, și anume localitatea Torre Faro de la Capul Peloro, punctul cel mai apropiat de Strâmtoarea Messina, care face trecerea spre Reggio Calabria din Italia, o mică localitate de pescari, boemă și liniștită.  
      „Am băut o Granita cu lămâie și căpșuni, băutura răcoritoare tradițională, ne-am plimbat pe plaja superbă, am respirat aerul curat dintre cele două mări, Tireniană și Ioniană (care se întâlnesc chiar în Strâmtoarea Mesina), am povestit despre tradițiile catolice de Paști care se apropie, 31 martie, și mi-au explicat cum petrec mesinezii sărbătorile pascale. De fapt duminica aceasta (trecută – n.r.) a fost Duminica Floriilor, Domenica delle Palme, și am luat parte la serviciul religios. Foarte aproape de casa mea am o biserică foarte frumoasă, unde am fost și am luat ramuri de măslin (ei nu folosesc ca noi salcie) și frunze de palmier, care sunt tradiționale. De aici, după o scurtă binecuvântare și cuvântare a preoților, s-a plecat în procesiune pe stradă, cu enoriașii, către o altă bi-serică, Santuario Parrochia S. Maria del Carmine, unde a avut loc slujba propriu-zisă care a durat o oră. Se roagă împreună, cântă (orga este superbă!), se miruiesc, preotul ține predica, ca și la noi. Însă a fost o experiență diferită în catedrala lor înaltă cu acustică perfectă și plină de oameni!”, a relatat Anamaria Cătănoiu.
      Președintele Asociației Potpourri Focșani face un stagiu de Asistent Grundvig de 5 luni și jumătate, pe care l-a obținut prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. Ea este primul vrâncean care a obținut un astfel de grant de asistent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?