Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Concertul Teens Cult-Experience revine astăzi la Gugești

COMUNICAT DE PRESĂ:

Teens Cult-Experience – revine la Gugești pe data de 27 Martie 2024 cu concertul Ansamblului PlaCello, susținut de violonceliștii  Răzvan Suma, Ella Bokor și tinerii muzicieni în devenire, Tiago și Noa Suma

Miercuri 27 martie 2024, ora 11:00, Căminul Cultural din Comuna Gugești, Jud.Vrancea, va fi gazda unui nou concert sub egida TEENS CULT-EXPERIENCE. Publicul tânăr și foarte tânăr, și nu numai, va asista la concertul susținut de Ansamblul PlaCello, condus și fondat de Răzvan Suma, unul dintre cei mai cunoscuți și prolifici muzicieni din România.

Violonceliștii Răzvan Suma și Ella Bokor, împreună cu tinerii muzicieni în devenire Tiago și Noa Suma, vor prezenta un program variat cu piese din J.B. Barierre, F. Dotzauer, J.G.C. Schetky, L. Boccherini.

Acțiunea se încadrează în calendarul proiectului Teens Cult Experience, proiect finanțat de Ministerul Culturii prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Apel PNRR/2022/C11/I5 – 1, cofinanțat de Primăria comunei Gugești, proiect interdisciplinar de educație prin cultură, realizat de către asociația PropatriaVOX din Focșani, în colaborare cu instituții de învățământ din comuna Gugești și orașul Focșani. Asociația continuă astfel, acțiunile sale de a crea oportunități de dezvoltare tinerilor și de a promova excelența pe toate palierele sale.

Scopul proiectului este acela de a deschide noi orizonturi culturale și de stimulare a interesului tinerilor din Județul Vrancea, pentru cultură, pentru muzică clasică și arte vizuale, de a le da o șansă, în mod special celor din mediul rural, de a se dezvolta, de a cultiva abilități artistice și de creștere personală. Proiectul propune realizarea de masterclass-uri de perfecționare muzicală, de workshopuri și ateliere, concerte-lecție de muzică clasică, conferințe, întâlniri cu personalități culturale românești. Prin acest set de ateliere, TCE se transformă într-un laborator de educație culturală pentru tânăra generație, care va avea acces la un set de experiențe intensive cu profesioniști de cel mai înalt nivel din comunitatea artistică națională și internațională.

 

Program

Răzvan Suma & Ella Bokor

J.B. Barierre – Sonata nr. 10, partea a III-a

  1. Dotzauer – Variațiuni pe tema ”La ci darem la mano” de W.A. Mozart

Noa Suma & Tiago Suma

Romanță anonimă

Ella Bokor & Tiago Suma

J.G.C. Schetky – Duet în Do Major

Răzvan Suma & Noa Suma –

La Bamba

Răzvan Suma & Ella Bokor

  1. Boccherini – Sonata în Do major pentru două violoncele.

Tiago Suma  – Sudiul nr. 7

 

Biografie artiști

            Răzvan Suma, violoncelist, este solist concertist al Orchestrelor Radio și Conf. Univ. Dr. la Universitatea Națională de Muzică București, Director Artistic al proiectelor ICon Arts Transilvania și CellEAST Festival, dezvoltă o perpetuă carieră internațională de solist, cele peste 1000 de concerte și recitaluri pe care le-a susținut fiind apreciate pe toate continentele. Reprezentat de cele 13 CD-uri ale sale, Răzvan este considerat unul dintre cei mai prolifici violonceliști români ai momentului.

Este câștigător al concursurilor internaționale „Viotti” – Italia, “Villa de Llanes” – Spania și „Markneukirchen” – Germania și de-a lungul carierei artistice a fost invitat ca profesor la Masterclass-uri în Spania, Italia, Bulgaria, Serbia, Polonia, Lituania, Ucraina, Coreea, Uzbekistan și Kazakhstan.

Răzvan Suma este promotor, organizator și interpret în turnee naționale și internaționale din anul 2006.

De la lansarea în 2012 a întrebării „Vă place Bach?” violoncelistul Răzvan Suma a oferit publicului din  România două ediții ce au cuprins repertoriul marelui compozitor german, iar apoi a revenit în fiecare an cu noi propuneri, menite să introducă publicul românesc în universul muzical al compozitorilor de geniu ai muzicii clasice: „Vă place Brahms?”, „Vă place SCHU/bert/mann?”, „Vă place Beethoven?”.

Turneul „Vă plaCello?” din 2018 a dus spre o nouă abordare artistică a activității violoncelistului Răzvan  Suma, acesta fiind fondatorul Ansamblului PlaCello.

 

            Ella Bokor, violoncelistă, este membră a ansamblurilor PlaCello, Duo Cello Jaya, Ludens Piano Trio și Violoncellissimo, alături de care a realizat turnee naționale și internațioanle începând cu anul 2016. De asemenea, este organizator principal al CellEAST Festival, fondatoarea proiectului MiniCellos, C.D.A. la Catedra de muzică de cameră a U.N.M.B., președinte al Asociației Culturale PlaCello, secretar muzical al C.N.A.T.R. şi profesoară la clasa de violoncel în cadrul C.N.A. Dinu Lipatti.

Dintre cele mai importante programe culturale, educaționale și festivaluri la care fost invitată sunt Festivalul SoNoRo, ICon Arts, SoNoRo Conac, Isa16 – International Summer Academy, Klaipėda Festival Lituania, Villa Musica, Plovdiv Chamber Music International Festival, Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul de Muzică din Salonic, Festivalul Meridian, SIMN, Cello Fundamento Vietnam, ConnectArts şi SoNoRo Interferenţe.

De-a lungul carierei artistice a susținut concerte alături de muzicieni de prestigiu precum: Alexander Bouzlov, David Grimal, Jan-Erik Gustaffson, Alexandra Guțu, Diana Ketler, Atanas Krastev, Sergey Malov, Laszlo Fenyo, Cristian Măcelaru, Alissa Margulis, Marie Luise Neunecker, Răzvan Popovici, Valentin Răduțiu, Denis Severin și Răzvan Suma.

Ella a absolvit studiile de Licență, Master și Doctorat în cadrul Universității Naționale de Muzică din București la clasa Prof. Univ. Dr. Marin Cazacu și a studiat prin bursa Erasmus în Germania la Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main.

 

            Tiago Suma a început studiul violoncelului la vârsta de 6 ani cu Prof. Ella Bokor, iar în prezent este elev în clasa a treia la Colegiului Național de Muzică George Enescu și studiază la clasa Prof. Ani Marie Paladi.  Tiago este laureat la concursuri precum: Premiul I la Concursul de interpretare și creație muzicală „Paul Constantinescu 2023, Premiul I la Concursul Internațional de Violoncel Jan Vychytil din Praga 2023, Premiul I la Concursul Ministerului Educației – Palatul Național al Copiilor 2022, Premiul I la Concursul Naţional de Interpretare George Georgescu Tulcea 2022, Premiul I la Concursul Margareta Sterian 2022, Premiul I și Premiul de Excelenţă la Concursul Naţional de Interpretare “Iosif Sava” ediţia a V-a 2022 și Premiul Special al Juriului la Concursul Național de Violoncel „Alexandru Moroșanu” 2019.

Din anul 2018 face parte din proiectul MiniCellos, program educațional fondat și coordonat de Ella Bokor. De asemenea, a participat la Masterclass-urile CellEAST și ICon Arts unde a avut ocazia să lucreze cu profesori precum: Valentin Răduțiu, Dragan Djordjevic, Andrei Ioniță și Teodora Atanasova.

 

            Noa Suma a cântat la mai multe instrumente – violoncel, flaut, chitară și voce. A început muzica la 6 ani, iar în prezent este elevă în clasa a VII-a la Colegiul Național de Muzică George Enescu, la clasa prof. chitară Raisa Mihai. Este câștigătoare a numeroase premii, dintre care amintim: Premiul I special la concursul „Scherzo” 2023, Premiul I la concursul Palatul Național al Copiilor 2023 și Premiul I la concursul „Marele Premiu” – București 2020. Noa face parte din echipa de Dans Modern al clubului Cobo.

 

Mioara Moraru

Președinte Asociația PropatriaVOX

info@propatriavox.eu

https://www.facebook.com/profile.php?id=61553134958961

 

„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”.

„PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE”

https://mfe.gov.ro/pnrr/      https://www.facebook.com/PNRROficial/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?