Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Câţi ani şi ce stagiu trebuie să ai ca să poţi ieşi la pensie


   Fie că s-au săturat de muncă, fie că au fost disponibilizați la vârste la care greu își mai pot găsi vreun serviciu, destul de mulți vrânceni se gândesc la pensionare ca la soluția salvatoare. Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea, a atenționat, însă, că pensia pentru limită de vârstă se cuvine, potrivit legislației în vigoare, persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare, sau în specialitate, după caz.
   Persoanele care intenționează să iasă la pensie pentru limită de vârstă în momentul de față, trebuie să știe că nu o pot face dacă nu au acum, în luna martie, 59 de ani și 6 luni (pentru femei) și 64 de ani și 6 luni în cazul bărbaților. Totodată, stagiul minim de cotizare atât pentru femei cât și pentru bărbați, în luna martie 2013, este de 14 ani, în timp ce stagiul complet pentru femei este de 29 de ani, iar pentru bărbați, 34 de ani. „Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării din anexa nr. 5 din Legea nr. 263/2010. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei cât și pentru bărbați. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creșterea stagiului minim de cotizare, conform eșalonării prevăzute în aceeași anexă. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creșterea stagiului complet de cotizare, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5. Conform prevederilor art. 55 lit. a) și b) din Legea nr. 263/2010 persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare și au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite sau speciale de muncă beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare”, a declarat Adrian Juravle.
 Potrivit Anexei nr. 5 din legea pensiilor, anul acesta pot ieși la pensie, în luna mai, femeile născute în octombrie, noiembrie și decembrie 1953, adică au vârsta de 59 ani și 7 luni, un stagiu maxim de cotizare de 29 ani și 2 luni sau un stagiu minim de 14 ani și 2 luni. În lunile septembrie, octombrie și noiembrie 2013 pot ieși la pensie femeile născute în ianuarie, februarie și martie 1954, dacă au vârsta de 59 ani și 8 luni, stagiul maxim de cotizare de 29 ani și 4 luni sau stagiul minim de 14 ani și 4 luni. În ceea ce privește anul viitor, pot ieși la pensie în lunile ianuarie, februarie și martie, femeile născute în aprilie, mai și iunie 1954, dacă au vârsta de 59 ani și 9 luni, stagiul maxim de cotizare de 29 ani și 6 luni sau sta-giul minim de 14 ani și 6 luni. Anexa 5 privitoare la condițiile ce trebuie îndeplinite de toate femeile care vor să iasă la pensie poate fi consultată AICI
 În ceea ce privește bărbații, în lunile mai, iunie și iulie 2013, pot ieși la pensie cei născuți în octombrie, noiembrie și decembrie 1948, care au vârsta de 64 de ani și 7 luni, stagiul maxim de 34 de ani și 2 luni sau stagiul minim de 14 ani și 2 luni. În septembrie, octombrie și noiembrie a.c. se pot pensiona pentru limită de vârstă bărbații care s-au născut în ianuarie, februarie și martie 1949, au vârsta de 64 ani și 8 luni, un stagiu maxim de cotizare de 34 ani și 4 luni sau măcar un stagiu minim de 14 ani și 4 luni. Anul viitor, în ianuarie, februarie și martie se pot pensiona bărbații născuți în aprilie, mai și iunie 1949, care au vârsta de 64 ani și 9 luni, un stagiu maxim de 34 ani și 6 luni sau un stagiu minim de 14 ani și 6 luni. Tabelul complet cu vârstele și stagiile de cotizare necesare bărbaților care doresc să iasă la pensie pentru limită de vârstă poate fi consultat AICI
Cuantumul pensiilor anticipată și anticipată parțială, mult redus
 Persoanele care nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru pensionarea pentru limită de vârstă pot, în anumite condiții, să solicite pensionarea anticipată sau anticipată parțială, care le va aduce însă, un cuantum al pensiei destul de mult diminuat. „Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege. La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anti-cipate nu se iau în considerare perioadele cât asiguratul se găsește în una din situațiile următoare: a beneficiat de pensie de invaliditate; a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă; a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat; a fost elev al unei școli militare/școli de agenți de poliție sau student al unei instituții de învățământ din sistemul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională pentru formarea cadrelor mi-litare, polițiștilor și funcționa-rilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, cu excepția liceului militar”, a precizat Adrian Juravle.
 Cuantumul pensiei anticipate se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limită de vârstă. La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin adăugarea perioadelor asi-milate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anti-cipate. Transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă se face din oficiu.
 În ceea ce privește pensia anticipată parțială, aceasta se cuvine cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani. „La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate parțiale nu se iau în considerare perioadele asimilate amintite. Cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă. Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copșa Mică și Zlatna, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută anterior”, a detaliat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.
 La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parțială se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării prevăzute și prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate parțiale. Ca și în cazul pensiei anticipate, transformarea pensiei anticipate parțiale în pensie pentru limită de vârstă se face din oficiu.

74 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?