Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

De ce documente aveţi nevoie pentru a dobândi calitatea de asigurat


   Asigurările de sănătate sunt o condiție primordială pentru a beneficia de toate facilitățile medicale din sistemul de sănătate. Calitatea de asigurat o au toți cetățenii români cu domiciliul în țară, care fac dovada plății contribuției la Fondul de Sănătate. Contribuția lunară a persoanelor asigurate se stabilește sub forma unei cote aplicate asupra veniturilor din salarii sau a celor asimilate acestora, care sunt supuse impozitului pe venit.
   Pentru a dobândi calitatea de asigurat în cazul în care nu aveți venituri trebuie să treceți pe la Direcția Generală de Finanțe Publice pentru a plăti o parte din contribuția la sănătate. Mai exact, persoanele care nu obțin venituri, pentru a deveni asigurate, trebuie să se prezinte la Finanțe unde trebuie să plătească minim 6 luni din contribuția la sănătate, plus încă o lună, pentru a deveni asigurați. Contribuția la sănătate pentru cei care nu obțin venituri este de 41 de lei pe lună. Apoi, după ce sunt plătite cele șapte luni, trebuie să vă deplasați, cu chitanța, la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, unde vă veți adresa camerei numărul 3. Acolo, vi se va elibera o adeverință de asigurat ca act justificativ valabilă o lună de zile, pe care o puteți prezenta unui medic de familie care să vă ia în evidență. Reprezentanții CAS Vrancea spun că pentru a rămâne asigurați la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, trebuie să plătiți lunar contribuția de 41 de lei la Finanțe, fie să plătiți  în avans mai multe luni, în funcție de care vi se va elibera adeverința de asigurat.

Coasigurarea, o altă posibilitate pentru cei fără venituri

   O altă posibilitate pentru o persoană care nu este asigurată este să devină coasigurată pe asigurarea unei rude. Pentru a obține această calitate, trebuie ca persoana respectivă să se prezinte la CAS cu actul de identitate și cu un document care să ateste relația de rudenie sau căsătorie cu persoana asigurată. Mai mult, legea dă dreptul părinților să fie coasigurații copiilor lor, cu condiția ca părinții să aibă ve-nituri și să plătească contribuția socială.
   Toate celelalte categorii – elevi, pensionari, persoane cu handicap, gravide, etc. – pentru a dobândi categoria de asigurat, trebuie să se prezinte la CAS Vrancea cu o copie după actul de identitate și următoarele documente, în funcție de situația în care se află:

1. Adeverință de elev sau student pentru tinerii cu vârsta între 18 și 26 de ani.
2.  Un document care să arate că un copil sau un tânăr este inclus într-un sistem de protecție socială pentru tinerii care provin din centrele de plasament și au până în 26 de ani.
3. Documente doveditoare care să ateste că se încadrează într-una din legile speciale pentru beneficiarii legilor speciale.
4. Certificat de încadrare într-un grad de handicap pentru persoanele cu handicap.
5.  Adeverință medicală eliberată de medicul curant pentru bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate.
6.  Adeverință medicală sau certificat de naștere pentru gravide sau lăuze.
7. Decizia emisă de direcțiile județene de muncă și protecție socială pentru persoanele care au în creștere un copil.
8. Carnetul sau adeverința pentru beneficiarii de indemnizație de șomaj.
9. Cuponul de pensie din luna anterioară sau până la dobândirea calității de pensionar și adeverința eliberată de Casa Județeană de Pensii pentru pensionari.
10. Adeverința eliberată de primăria de domiciliu din care rezultă că beneficiază de ajutor social pentru familiile care au dreptul la ajutor social.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?