Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Medicii preferă limitarea numărului maxim de pacienţi


   Pentru ca un medic de familie să poată intra în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate trebuie să aibă înscriși pe liste cel puțin 800 de pacienți, potrivit noului Contract Cadru. Până acum, numărul minim era de o mie de persoane. 
   Potrivit președintelui Patronatului Medicilor de Familie Vrancea, Grigore Hanță, mai indicat ar fi fost să se limiteze plafonul maxim la 2.200 de pacienți. „Dacă se dorea posibilitatea absorbirii numărului mare de tineri medici specialiști în medicină de familie, trebuia să se limiteze numărul maxim de înscriși pe liste. De exemplu, nepunctarea serviciilor și listelor cu peste 2.200 de asigurați. Totodată, trebuiau antrenate autoritățile locale acolo unde de ani de zile nu exista medic de familie spre a oferi stimulente pentru atragerea acestora. Cu 800 înscriși și la valorile actuale ale punctului per capita și per serviciu, nu poate rezista economic un cabinet cu medic, asistentă și cu costurile obligatorii de funcționare în urban, pentru că doar în urban exista această cifră de 800. Singurele cabinete cu 800 înscriși care vor putea rezista în urban, vor fi acelea care vor funcționa în cadrul lanțurilor de clinici”, este de părere medicul Grigore Hanță.
   Potrivit noului Contract Cadru, „pentru mediul rural nu este oportun a se stabili prin actul normativ un număr minim de persoane înscrise pentru care se poate încheia contract, având în vedere zonele izolate, greu accesibile, cu un număr redus de locuitori, pentru care se consideră necesară menținerea funcționării unor cabinete medicale, pentru a se asigura asistența medicală necesară”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?