Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO şi GALERIE FOTO: Vrancea şi Buzăul au Arhiepiscop – Înaltpreasfinţitul Ciprian Câmpineanul


   ÎnaltPreasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul a fost întronizat, ieri, ca Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, în cadrul unei ceremonii religioase care a avut loc la Catedrala Arhiepiscopală cu hramul Înălțarea Domnului, din Buzău. Ceremonia de întronizare a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în prezența Sfântului Sinod, a aproape 5.000 de credincioși și fețe bisericești. La ceremonie au participat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, prefectul Cătălin Popescu și numeroși primari vrânceni. Scaunul arhiepiscopal de la Buzău a rămas vacant în urma decesului la data de 7 ianuarie a ÎPS Epifanie Norocel.

   Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat, duminică, în Catedrala Arhiepiscopală Înălțarea Domnului din municipiul Buzău, în fața a aproape 5.000 de credincioși și fețe bisericești, ceremonia de întronizare a Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian în demnitatea de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei. Festivitatea de întronizare a fost urmărită pe două ecrane uriașe amplasate în curtea catedralei de peste 4.000 de credincioși, la care se adaugă aproape 1.000 de invitați în incinta catedralei arhiepiscopale dintre care aproximativ 500 de preoți din cele două județe.
   Printre invitații prezenți în Catedrala Arhiepiscopală s-au aflat aproape 20 de parlamentari din cele două județe, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, prefectul Cătălin Popescu, dar și academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, foștii miniștri, actuali parlamentari, Ecaterina Andronescu și Mircea Geoană. Festivitatea de întronizare a fost precedată de Sfânta Liturghie, săvârșită de Patriarhul României, împreună cu un sobor de 32 de înalți ierarhi BOR din țară și străinătate, precum și cu reprezentanții bisericilor ortodoxe din Grecia, Rusia, Cipru și Turcia.
   Înaltpreasfințitul Părinte Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, a dat citire Gramatei de întronizare, după care Preafericitul Părinte Daniel i-a înmânat Înaltpreasfințitul Ciprian însemnele arhiepiscopale, respectiv crucea și engolpionul, camilafca și mantia arhierească, cârja arhipăstorească, apoi l-a condus pe noul arhiepiscop în tronul arhieresc. Preafericitul Părinte Daniel i-a dăruit Înaltpreasfințitului Ciprian o Evanghelie cu coperți aurite, realizată la Atelierele Patriarhiei Române.
   Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a dat citire mesajului de felicitare al președintelui României, Traian Băsescu, iar mi-nistrul secretar de stat Victor Opaschi pe cel al Guvernului României. De asemenea, părintele Costică Panaite, consilier cultural-învățământ, i-a urat bun venit Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ciprian în numele clerului și credincioșilor din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.

„Lucrarea pe care o începeți astăzi va fi o lucrare binecuvântată de Dumnezeu”

   Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a felicitat pe Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și a precizat că are convingerea că va continua proiectele înaintașilor săi. „Avem convingerea că veți înmulți faptele iubirii milostive, despre care ne vorbește Evanghelia acestei duminici, continuând și amplificând lucrarea social-filantropică din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Totodată, cunoaștem că doriți să intensificați viața duhovnicească din mănăstiri și parohii, precum și activitatea culturală a eparhiei. Calitățile teologice și administrative deosebite pe care le-ați dovedit în slujirea ca episcop-vicar patriarhal, vreme de aproape 11 ani, îndreptățesc speranța că lucrarea pe care o începeți astăzi va fi o lucrare binecuvântată de Dumnezeu și folositoare Bisericii”, a spus Preafericirea Sa.

„Oamenii au mai mult ca niciodată nevoie de repere morale”

   În cuvântul de mulțumire, ÎPS Ciprian a spus că este cuprins de „emoții copleșitoare”, dar este conștient de responsabilitatea uriașă pe care o are. Noul arhiepiscop a trasat și principalele trei direcții ale activității pastorale, o mai bună relație cu parohiile, sprijinirea celor 30 de așezăminte monahale din eparhie, precum și îmbunătățirea învățământului teologic. „Chiar în ziua alegerii mele în această demnitate bisericească am spe-cificat faptul că prioritățile mele ca arhiepiscop vor fi concentrate îndeosebi spre trei direcții principale aflate însă toate pe aceeași treaptă: consolidarea relației părintești organice între arhipăstor și preoții de parohie; intensificarea vieții duhovnicești în cele peste 30 de așezăminte monahale din cuprinsul eparhiei și îmbunătățirea calitativă a învățământului teologic din cele două seminarii din municipiul Buzău și Mănăstirea Rătești. Aceasta nu înseamnă că celelalte activități specifice unei instituții bisericești superioare se vor bucura de mai puțină atenție. Dimpotrivă, ele vor gravita în jurul celor trei obiective menționate mai sus și vor constitui de fapt baza lor de susținere”,  a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian al Buzăului și Vrancei.
   Acesta a arătat că oamenii au mai mult ca niciodată nevoie de repere morale și de solida-ritate. „Emoțiile sunt mari atunci când mă gândesc la responsabilitățile pe care le am față de enoriași, de comunitate. În condițiile actuale, oamenii au mai mult ca niciodată nevoie de repere morale. Un rol important în a crea omul contemporan, reperele morale, îl au cei care păstoresc biserica”, a spus ÎPS Ciprian, noul Arhiepiscop de Buzău și Vrancea.
   El a adăugat că va milita „pentru continuitate și pentru dinamizarea vieții bisericești”. „Voi fi prezent în viața preoților și a credincioșilor. Voi colabora cu cei care slujesc poporul. Rog credincioșii să fie alături de mine pentru ca lucrul cel bun, plăcut lui Dumnezeu să poată fi săvârșit cu multă bucurie”, a mai spus ÎPS Ciprian, adăugând că „doresc să fac cât mai mult bine, însă să fiu ajutat și de cei din jur”.

Noul Arhiepiscop este doctor în teologie

   ÎPS Ciprian, ales arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, prin vot secret, de Sfântul Sinod la data de 28 februarie a.c., s-a născut în localitatea Suhuleț, județul Iași, la 19 aprilie 1965. A absolvit cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Episcop Kesarie” din Buzău, ca șef de promoție (1987).
   Între anii 1988-1992 a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din București, urmând timp de un an de zile și cursurile Secției de Muzică Bizantină din cadrul Academiei de Muzică din București.
   În anul 1992 a intrat ca frate la Mănăstirea Crasna și tot în același an a început cursurile de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Tesalonic – Grecia, pe care le-a încheiat în anul 1997, când a devenit doctor în Teologie.
   În perioada 1994-1998 a slujit ca diacon la „Noul Chalcedon” din cadrul Mitropoliei de Edessa, Pella și Almopia – Grecia, iar între anii 1998-1999 a făcut studii doctorale, specialitatea Bizantinologie, la Institutul Ecumenic din Bari – Italia. A fost inspector eparhial în cadrul Sectorului „Biserica și Societatea” (1999-2000), iar apoi consilier patriarhal în cadrul aceluiași sector (2000-2002).
   La 21 mai 2000 a fost hirotonit preot de către arhiepiscopul Atenei și a toată Grecia, Hristodoulos, iar la 7 aprilie 2002 a fost hirotesit arhimandrit de către patriarhul Teoctist.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales episcop vicar patriarhal, fiind hirotonit arhiereu în Biserica „Sf. Spiridon Nou” din București la 22 septembrie 2002.
   Noul arhiepiscop al Buzăului și Vrancei a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în urma decesului la data de 7 ianuarie a ÎPS Epifanie Norocel.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?