Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

VIDEO şi GALERIE FOTO: Liviu Jitea şi şapte colaboratori au fost ARESTAŢI!


   Omul de afaceri Liviu Jitea și alte șapte persoane au primit mandate de arestare preventivă în dosarul afacerilor ilegale cu alcool cu un prejudiciu de opt milioane de euro. Duminică, 18 persoane care au fost reținute de către procurorii DIICOT Galați, pe bază de ordonanță, au fost propuse magistraților de la Tribunalul Galați pentru a fi arestate preventiv. Numai opt dintre acestea au primit mandate, în timp ce celelalte zece nu au voie să părăsească localitatea de domiciliu pentru 30 de zile.

   Omul de afaceri Liviu Jitea și  șapte colaboratori au fost arestați preventiv, ieri dimineață, în baza unor mandate emise de magistrații Tribunalului Galați, în dosarul afacerilor ilegale cu alcool cu un prejudiciu de opt milioane de euro.
   Procurorii DIICOT au propus arestarea preventivă a lui Alexandru Bortoș, Lucian Datcu, Mircea Liviu Jitea, Raluca Milea, Florența Mona Ionescu, Neculai Bica, Mihai Viorel Tucan, Valentina Tucan, Ciprian Neagu, Nicuța Robu, Antoaneta Iuliana Georgian, Stoica Cristea, Decebal Vasile Taranciuc, Dănuț Panciu, Marian Guțan, Marian Cătălin Irimia, Costică Crăiță, Ionuț Marinov Grăjdeanu.
   Magistrații Tribunalului Galați au emis mandate de arestare preventivă, pentru 29 de zile, doar pentru opt persoane. Este vorba despre  Liviu Jitea, considerat liderul grupării, Raluca Milea, Mona Ionescu, Lucian Datcu, Cristea Stoica, Neculai Bica, Mihai Tucan și Alexandru Bortoș.
   Ceilalți au interdicție de a părăsi localitatea timp de 30 de zile. Procurorii au atacat cu recurs decizia instanței de a-i lăsa în libertate pe ceilalți zece. Până ieri după amiază niciuna dintre persoanele reținute nu atacase măsura cu recurs. „Admite în parte propunerea. Dispune arestarea preventivă a inculpaților Jitea Liviu, Milea Raluca, Ionescu Florența Mona, Datcu Lucian, Cristea Stoica, Bica Neculai, Tucan Mihai Viorel și Bortoș Alexandru. Ia față de inculpații Tucan Valentina, Neagu Ciprian, Robu Nicuța, Georgian Antoaneta Iuliana, Panciu Dănuț, Guțan Marian, Irimia Marian Cătălin, Crăiță Costică, Grăjdeanu Ionuț Marinov, Taranciuc Vasile măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea pentru o perioadă de 30 de zile cu începere de la 10.03.2012 până la data de 08.04.2013 inclusiv”, se arată în soluția pe care au pronunțat-o judecătorii Tribunalului Galați.

Mașini de lux și bijuterii confiscate de la suspecți

   Procurorii DIICOT și polițiștii au confiscat la perchezițiile de vineri, mașini de lux, camioane, bijuterii și alte bunuri. Sursele noastre ne-au precizat că bunurile au fost confiscate de la Jitea, dar și de la alte persoane cu funcții de conducere în firmele sale. Printre mașinile confiscate se numără un BMW X5, dar și un Bentley, care îi aparțin lui Jitea. Potrivit anchetatorilor, „în urma perchezițiilor efectuate de polițiști și procurori, în cursul zilei de ieri (vineri – n.r.), pentru destructurarea unei grupări suspectate că a produs un prejudiciu de peste 8.000.000 de euro prin activități ilicite cu alcool, au fost identificate importante sume de bani, respectiv aproximativ 1 miliard de lei vechi, 16.100 litri de alcool, butoaie cu vin, instalații artizanale de fabricat băuturi alcoolice, dopuri, peturi, evidențe contabile duble, documente. De asemenea au fost ridicate, în vederea confiscării ori instituirii măsurilor asiguratorii de către procurori, 1 kilogram de bijuterii din aur, ceasuri de lux, 2 camioane și 6 autoturisme de lux”.

Suspecții, căutați în conturi

   Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) ne-au precizat sâmbătă, că verificările în acest dosar continuă. Surse oficiale ne-au spus că mai sunt de verificat documente, dar și conturile persoanelor reținute.
   Reamintim că vineri dimineață, 53 de locații din Vrancea, respectiv sedii de firme și locuințe au fost luate cu asalt de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galați, polițiști și jandarmi. Principalul vizat a fost cel mai bogat vrâncean, Liviu Jitea, pe care anchetatorii îl consideră liderul grupării infracționale organizate, constituită din 15 persoane, specializată în săvârșirea de infracțiuni în materia comerțului ilegal cu produse accizabile – alcool. Percheziții au mai fost efectuate și în Galați și Brăila, în total fiind vorba de 59 de percheziții. După o zi întreagă de verificări, la sediul DIICOT Galați au ajuns 75 de persoane, 69 fiind din Vrancea. Printre acestea s-a numărat și un polițist vrâncean. Ofițerul Dănuț Ene de la Serviciul de Investigare a Fraudelor a fost audiat în calitate de martor după cum ne-au precizat șefii săi.

Alcool în cisterna de lapte

   Vineri dimineață, procurorii DIICOT au organizat și un flagrant, în timpul căruia au depistat o cisternă pentru lapte, la ieșirea din sediul unei societăți comerciale, care transporta peste 2.000 de litri de alcool, fără documente legale. În urma perchezițiilor au fost găsiți în total 16.000 de litri de alcool.
   Suspecții sunt cercetați pentru  „constituirea unui grup infracțional organizat, deținerea în afara unui antrepozit fiscal și comercializarea ilicită de produse accizabile în formă continuată, amplasarea înaintea contoarelor a unor canele sau robinete prin care se pot extrage cantități de alcool sau distilate necontorizate și evaziune fiscală în formă continuată”, au mai transmis polițiștii.
   Anchetatorii spun că în urma investigațiilor a rezultat că, „în luna iulie 2011, 15 persoane au constituit un grup infracțional organizat în scopul obținerii de importante foloase materiale din producerea unor cantități de alcool neevidențiate și comercializarea acestora, prin eludarea dispozițiilor fiscale privind producerea, deținerea și marcajul produselor accizabile. Astfel, în perioada iulie 2011 – martie 2013, liderul grupării, în calitate de administrator la două societăți comerciale din Focșani, este suspectat că a participat în mod direct la deținerea a importante cantități de alcool în afara unui antrepozit fiscal,       într-un spațiu special amenajat în incinta uneia dintre firmele pe care le administra și că i-a ajutat pe alți membri ai grupului la săvârșirea aceleiași fapte”.
   Potrivit unor surse, anchetatorii știau cam tot ce se întâmplă, în interiorul fabricilor fiind montate camere de supraveghere.

Evidențe duble în contabilitate

   Anchetatorii au adăugat că sprijinul către ceilalți membri ai grupării s-a manifestat prin facilitarea transportului de la una din societățile din Focșani către un spațiu special amenajat al altei societăți din județul Vrancea a sute de mii de litri de alcool dublu rafinat, de asemenea ajutând și la comercializarea alcoolului din acest spațiu.
   De asemenea, în comunicatul IGPR se mai arată că Liviu Jitea în calitate de administrator unic al uneia dintre societăți „a participat la amplasarea înaintea contoarelor a mai multor instalații neautorizate în cadrul liniei tehnologice de producție de alcool dublu rafinat prin care s-au extras cantități de alcool necontorizate”. „Totodată, cel în cauză este suspectat că a omis în totalitate evidențierea în contabilitatea societății a operațiunilor comerciale aferente cantităților de alcool necontorizate produse, respectiv peste 800.000 de litri. Prejudiciul cauzat bugetului de stat de membrii grupării prin sustragerea de la plata accizelor, taxelor și impozitelor fiind de peste 8.000.000 euro”, au adăugat anchetatorii.
   Liviu Jitea este considerat cel mai bogat om de afaceri din Vrancea, al cărui nume figurează în Top 300 Capital, cu o avere estimată la 56-58 de milioane de euro. Liviu Jitea este acționar majoritar la societățile Trust LF SA, SC Vranlact SA și Vinexport SA, toate cu sediul în Focșani.
Trust LF este societate producătoare de băuturi spirtoase, iar Vinexport produce vinuri. SC Vranlact SA produce brânzeturi și lactate. În firmele omului de afaceri Liviu Jitea lucrează peste 300 de persoane.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?