Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

GALERIE FOTO: Monument funerar ridicat de nemţi în 1917, descoperit la Suraia


   Patrimoniul cultural al județului Vrancea s-ar putea îmbogăți cu un nou monument, descoperit recent la Suraia de reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național. Este vorba despre un monument funerar din piatră, care, din primele date, a fost ridicat în anul 1917, în timpul Primului Război Mondial, de soldații nemți care au trecut pe aceste meleaguri. Monumentul are o înălțime de trei metri, este placat cu piatră de râu și, pe cele patru laturi, are câte o placă inscripționată cu o coroană, cuvintele „Pentru patrie” în germană și unitatea din care făceau parte militarii.
    Monumentul a fost descoperit în curtea unei bătrâne  din localitate, în timpul  inventarierii monumentelor istorice din Suraia, pe care o realizau angajații Direcției pentru Cultură Vrancea. Acest monument urmează să fie clasat ca monument istoric. „Este un monument foarte interesant, pe care l-am descoperit marți, într-o stare foarte bună. Nu știa nimeni de existența lui, ne-am bucurat când l-am descoperit, în curtea unei bătrâne din localitate. Următorii pași, pentru clasarea monumentului, sunt: să cercetăm în arhive despre existența sa, să luăm legătura cu cei de la Cultul Eroilor, este posibil să îl aibă ei în evidență și să decriptăm toate simbolurile inscripționate pe monument. Apoi vom face un dosar de clasare și îl vom propune la comisia din cadrul Ministerului Culturii, pentru a fi inclus pe lista monumentelor istorice, din 2014”, ne-a declarat Florin Micu Iliescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Vrancea. Acesta intenționează să anunțe și Ambasada Germaniei în România despre această descoperire. Întrucât este un monument funerar, în acest perimetru este foarte posibil să fie îngropate rămășițele pământești ale unor soldați germani căzuți pe frontul românesc în Primul Război Mondial.
    De menționat că cimitirul german de la Soveja, care a fost ridicat în semn de recunoștință pentru ostașii nemți căzuți în Primul Război Mondial, este clasat ca monument istoric de importanță națională. În 2014 se împlinesc 100 de ani de la începerea Primului Război Mondial (1914-1918), ocazie cu care vor fi organizate mai multe activități dedicate monumentelor istorice legate de acest eveniment, cum este și cazul mausoleelor de la Mărăști, Mărășești, Soveja și Focșani.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?