Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Sisteme de panică şi paznici de zi în şcoli, pentru siguranţa elevilor şi a profesorilor


   Directorii unităților de învățământ din Focșani s-au întâlnit ieri cu primarul Decebal Bacinschi, pentru a discuta despre măsurile ce trebuie adoptate în vederea asigurării siguranței în școli. Cum posturile în sistemul public rămân în continuare blocate, edilul și directorii au ajuns la concluzia că trebuie achiziționate noi sisteme de supraveghere video, care să monitorizeze permanent activitatea din incinta unităților de învățământ, iar paznicii de noapte să devină paznici de zi.Totodată, s-a decis ca echipajele din cadrul Poliției, Jandarmeriei și Poliției Locale să își intensifice acțiunile pe timpul zilei, în sensul monitorizării unităților de învățământ, în așa fel încât să se creeze un sentiment de siguranță atât pentru elevi cât și pentru cadre didactice.
   Discuțiile purtate în cadrul ședinței de ieri vor fi analizate de primarul Decebal Bacinschi și prezentate Consiliului Local, sub forma unui proiect de hotărâre. Edilul a subliniat că siguranța în școli este o prioritate, care trebuie tratată cu toată seriozitatea pentru a se preveni, pe viitor, producerea unor incidente similare celui produs la Åžcoala nr.7 sau chiar mai grave. „Ieri (luni – n.r.) am avut aceeași discuție la Prefectură, iar astăzi (ieri – n.r.), am considerat util să stau de vorbă cu directorii de unități școlare din municipiu. Noi încercăm să luăm măsuri cu personalul de bază existent, pentru că nu putem angaja. În urma acestor discuții, vom prezenta un material în Consiliul Local cu niște pro-puneri pentru viitor. Este în proiect pentru anul acesta, în funcție de fondurile pe care le avem. Se dorește să montăm sisteme de securitate la școli, în același timp paznicii de noapte să nu își mai desfășoare activitatea noaptea, ci să fie în mijlocul copiilor ziua în așa fel să le putem asigura securitatea. Vom mai avea o ședință de ordine pu-blică în care vom stabili din nou niște programe dimineața, la amiază și seara. La terminarea programului să fie unități de la Jandarmi, de la Poliție și Poliția Locală în preajma unităților de învățământ”, a precizat primarul Decebal Bacinschi.
 
Sistemele antiefracție, mai ieftine decât paza umană

   Directorii unităților de învățământ susțin că proiectul propus de Primăria Focșani în vederea sporirii siguranței în școli este bi-nevenit, numai să fie pus în practică. În opinia unor ma-nageri, introducerea unui sistem de panică, similar celui din unitățile bancare, ar fi foarte eficient. În acest fel, orice persoană străină intrată prin efracție ar putea fi depistată mult mai ușor și s-ar putea interveni în timp util. „Deocamdată este în lucru proiectul, iar primăria încearcă să găsească soluții mai ales pentru școlile unde nu s-au asigurat paznicii. Există o variantă cu trecerea paznicilor de noapte pe timp de zi și să fie introduse sisteme antiefracție. Dacă primăria găsește soluții, iar noi putem să introducem în toate școlile sisteme antiefracție cu bani de la primărie, ar fi mai ieftine decât angajarea de paznici. Plus că posturile sunt blocate”, a spus Tiberiu Dima, directorul Åžcolii „Ion Basgan” din Focșani.
   Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” din Focșani este printre puținele unități de învățământ care are patru paznici. Aceștia își fac treaba, dar în multe cazuri sunt depășiți de situație, având în vedere că în aceeași curte își desfășoară activitatea mai multe instituții, iar afluxul de persoane este sporit. „Măsurile pe care le vom lua se vor stabili de comun acord cu primăria și Consiliul Local. În ceea ce privește unitatea de învățământ pe care o reprezint, avem un sistem de pază asigurat cu personal propriu, patru paznici care asigură paza 24 din 24 și un sistem de supraveghere video cu 12 camere pe inte-rior și 13 pe exterior. Având în vedere că funcționează multe instituții în interior, suprafața este foarte greu de monitorizat și ținând seama de faptul că paza este asigurată doar de personalul unității noastre, cu siguranță mai avem nevoie de măsuri suplimentare, pe care probabil le vom lua”, a spus Mihaela Horeangă, directorul Colegiului Tehnic „Gh. Asachi” din Focșani.
   Concluzia la care s-a ajuns în urma discuțiilor purtate ieri a fost ca primarul să prezinte un raport Consiliului Local al Municipiului Focșani, cu propunerea de instalare a unor sisteme de supraveghere și antiefracție la unitățile de învățământ care nu au, dar și schimbarea programului personalului de pază.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?