Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Patroni de case de schimb valutar, amendaţi


   Nouă operatori economici care desfășoară activități de schimb valutar, printre care și două bănci, au fost sancționați cu avertismente sau amenzi în valoare totală de 4.000 de lei, de comisarii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC). Comisarii au constatat, în urma controalelor efectuate, că reprezentanții instituțiilor nu își informau corect consumatorii și nu respectau legislația în vigoare privind schimbul valutar. Controalele au fost efectuate săptămâna trecută, în urma unei acțiuni tematice dispusă de Autoritatea Națională de Protecția a Consumatorilor.
   Comisarii au constatat că la o unitate de schimb valutar nu au fost afișate în original, la punctul de lucru, scrisoarea de atribuire a codului statistic unic și nu erau afișate listele cursurilor de schimb valutar de vânzare-cumpărare pentru valutele cotate și necotate. De asemenea, consumatorul nu era informat asupra dreptului de a cere înscrierea pe verso-ul bonului fiscal (pentru schimb valutar) sau al buletinului de schimb valutar a seriilor și numerelor bancnotelor. La ghișeele de schimb valutar ale unei instituții financiar-bancare nu se respectau dispozițiile privind formatul A4 și conținutul formularelor de acceptare a tranzacțiilor, banca invocând faptul că nu i s-ar aplica aceleași norme ca și caselor de schimb valutar. La o altă bancă, deși există în unitate sistem electronic de afișare a cursurilor de schimb valutar, acesta nu funcționa la momentul controlului, existând însă un panou deasupra ghișeului de schimb valutar doar cu cotațiile valutelor EURO și USD (deși se tranzacționează mai multe valute). 
   Pe panourile din exteriorul unităților nu erau înscrise cotațiile pentru vânzare/cumpărare Euro sau liră sterlină (GBP), deși se tranzacționau aceste valute. La 2 puncte de schimb valutar nu s-a făcut dovada emiterii formularelor de acceptare a tranzacției și de înmânare a acestora consumatorilor, sub semnătură. Comisarii au mai constatat că unii operatori economici nu aveau actualizate plachetele cu telefonul consumatorului.
   Potrivit comisarul șef adjunct al CRPC Regiunea Sud-Est (Galați) – CJPC Vrancea, operatorii economici care desfășoară activitate de schimb valutar sunt obligați să îi informeze pe clienți în scris, înainte de operațiunea efectivă de schimb valutar, asupra cursului practicat și asupra sumei ce urmează a fi înmânată consumatorului, prin completarea unui formular de acceptare a tranzacției, ce va fi semnat de ambele părți, astfel încât consumatorii să aibă posibilitatea de a face o alegere rațională. „Consumatorii trebuie să știe că este interzisă afișarea unor panouri cu cursurile de schimb pentru cecuri de călătorie, vouchere sau separat pentru monede. Åži, chiar dacă au semnat formularul de acceptare a tranzacției, pot solicita în termen de 24 ore anularea tranzacției, în cazul în care constată neconcordanțe între cursul valutar afișat și cel menționat în formularul de acceptare a tranzacției sau pe bonul fiscal. Am constatat, totuși, că în ultimele 12 luni nu s-au înregistrat reclamații referitor la acest domeniu”, a precizat Dumitru Dilă, într-un comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?