Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

VIDEO : Amenzile, o piatră de moară pentru Primăria Focşani


   Amenzile, fie cele de circulație, fie pentru cerșetorie sau prostituție, sunt  o adevărată povară pentru bugetul local al municipiului Focșani. Åžansele de a fi recuperați acești bani sunt foarte mici, după cum recunosc reprezentanții Primăriei. În prezent, municipalitatea are de încasat amenzi în valoare de 12 milioane de lei, de la peste 30.000 de persoane. În top este un cerșetor care datorează din amenzi o sumă record, aproape 300.000 lei.

   „Amenzile au devenit o piatră de moară la nivelul municipiului”, a declarat, cu subiect și predicat, șeful Serviciului de Taxe și Impozite Locale din cadrul Primăriei municipiului Focșani. Municipalitatea are de încasat din amenzi 2.449.160 lei, pentru anul 2012. Din anii din urmă, amenzile sunt de 9,6 milioane lei. În total, primăria are de recuperat 12 milioane lei, numai amenzi, sumă care împovărează bugetul local drept „venituri”, însă inexistente. „Eu nu cred că există vreo țară care să se laude cu așa performanțe”, a punctat primarul Decebal Bacinschi.
   În topul datornicilor figurează un cerșetor care a reușit să acumuleze din amenzi o sumă record, aproape 300.000 lei. Datoare la bugetul local sunt și prostituatele, însă recuperarea unor asemenea debite este o luptă pierdută din start. „Amenzile au devenit o piatră de moară la nivelul municipiului. Numai pentru 22 de persoane avem de recuperat 1,6 milioane lei. Acești bani nu vor fi niciodată recuperați. Fie sunt prostituate, fie sunt cerșetori, cerșesc și în București. Poliția spune că a da amendă este o măsură de educare. Niciodată nu o să înțeleg cum educi un om dându-i o amendă de 500 lei pe care știi sigur că nu o plătește”, a spus Meluș Nazâru, șeful Serviciului de Taxe și Impozite Locale.
   În total, peste 30.000 de cetățeni datorează sume pentru amenzi, printre care și străini sau persoane aflate în tranzit prin Focșani, cazuri în care recuperarea sumelor este o muncă de Sisif. „A-i obliga să plătească amenda este o  muncă de nebun. Åži un cetățean care este în trecere prin Focșani, care poate fi cetățean străin,  și ia o amendă, conform legii trebuie să plătească la primăria localității unde a fost amendat. A trecut prin Focșani, a luat amenda, bineînțeles că nu o plătește, eu mă încarc cu amenda, apoi încerc să îl determin să o plătească„, a mai spus Meluș Nazâru. Åžeful de la Taxe și Impozite se plânge și de faptul că personalul care se ocupă de recuperarea debitelor este insuficient, doar cinci inspectori.   

Focșănenii fug de somațiile de la Primărie

   Cât privește situația gradului de colectare a taxelor și impozitelor locale, la sfârșitul anului 2012, nici aici lucrurile nu sunt tocmai roz. Anul trecut, Primăria avea de încasat 14 milioane lei, din care cetățenii au achitat 8,2 milioane lei, diferența rămasă neîncasată fiind de 5,8 milioane de lei. Datoria din urmă, din 2007 până în 2013, este de 22 milioane lei, din care funcționarii Primăriei au reușit să recupereze 2,8 milioane, deci mai sunt de încasat 20 de milioane de lei.
   Åžeful Serviciului de Taxe și Impozite Locale a explicat ce demersuri a făcut Primăria pentru recuperarea acestor debite. „În decursul anului 2012 am avut probleme, ca de altfel, de mult timp, la încasarea impozitelor și taxelor locale. În 2012 am somat peste 4.058 de persoane, care au datorii de peste 500 lei,  să vină să își achite impozitele și taxele locale. Ca urmare a somațiilor trimise, am reușit să recuperăm o parte din bani, dar reprezintă o nimica toată pe lângă datoriile pe care le au persoanele fizice, circa 29 mi¬ lioane lei. Nu putem acționa în instanță, nici nu îmi dă voie legea să acționez 40.000 de oameni în instanță. Impozitul de plată este o sarcină obligatorie a fiecărui cetățean. Titlul de creanță bugetară este un titlu executoriu prin însuși caracterul lui. Dar când trimitem somații sau înștiințări, fie primim plicul înapoi, că nu locuiește acolo, fie nu îl primește cetățeanul respectiv, știind despre ce este vorba refuză să îl primească. Am instituit popriri acolo unde reușim să identificăm venituri realizate din salarii, din pensii, pentru 679 de persoane, am recuperat 276.000 lei”, a declarat Meluș Nazâru.
   Nici firmele nu sunt mai bune plătitoare. Primăria Focșani are de recupe¬ rat de la persoanele juridice, din anii anteriori, aproape 24 milioane lei, din care 22 milioane de lei trebuie să le plătească societățile aflate în insolvabilitate. În top se situează CFR, dar și fostul Interex, care are de plată 100.000 lei. „Pentru societățile aflate în insolvență sunt puține șanse să recuperăm, pentru că de regulă insolvența a venit ca urmare a unor investiții mari, a unor împrumuturi foarte mari. De regulă bunurile pe care le au în proprietate le-au pus gaj”, explică Nazâru.

Bacinschi are de recuperat de la datornici cât bugetul pe un an al Primăriei

   Primarul Decebal Bacinschi atrage atenția asupra faptului că datoriile cumulate pe care ar trebui să le încaseze Primăria se ridică la o sumă imensă, 500 milioane lei, cât este întreg bugetul municipiului Focșani pentru un an de zile. „Ce avem de recuperat din anii anteriori înseamnă 500 milioane lei, aproape bugetul pe un an. Aș ruga pe cei care au posibilitatea să vină să mai plătească din taxe și impozite. Din asta trăim, sunt venituri pentru anul acesta. Este foarte greu să ne descurcăm cu banii și anul acesta, în parte datorită acestor proiecte europene. Cota noastră de participare nu este mare, ținând cont de valoarea investițiilor, dar trebuie să ne punem bani deoparte în buget”, a precizat primarul Decebal Bacinschi.  
   Taxele și impozitele locale din Focșani au rămas în acest an neschimbate, la nivelul celor din 2012.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?