Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Ambulanţe pentru cabinetele medicilor VETERINARI


   Medicii de la circumscripțiile sanitar veterinare își pot dota cabinetele cu ambulanțe. Acestea ar putea interveni în cazul unor animale care au nevoie urgentă de ajutor. Cel mai recent act normativ care reglementează activitatea acestora este un protocol încheiat între Colegiul Medicilor Veterinari și Autoritatea Rutieră Română (ARR) privind inscripționarea acestor autovehicule. „Ambulanța veterinară reprezintă autovehiculul special adaptat, modificat și dotat conform cerințelor minime stabilite de Colegiul Medicilor Veterinari în vederea asigurării activităților mobile de medicină veterinară, având ca scop intervențiile de urgență la animale și activitățile conexe actului medical”, se arată în Hotărârea 35, din decembrie 2012.
   Conform actelor normative aflate în vigoare, o ambulanță veterinară trebuie să fie tip autoutilitară 4X4, să fie dotată cu dulap pentru medicamente, geantă frigorifică și termos și să aibă o trusă medicală de urgență din care nu trebuie să lipsească feșile, tifon, branule, comprese, leucoplast, soluții de rehidratare, antibiotice, hemostatice și mai multe medicamente necesare pentru acordarea primului ajutor. În ambulanța veterinară trebuie să existe și o cușcă specială pentru transport, care să asigure transferul animalelor la clinici și spitale de specialitate, ecograf, aparat radiologic mobil, targă pentru animale. De asemenea ele trebuie să aibă sursă de curent electric și bazin de apă. Acestea trebuie să fie inscripționate cu însemnele Colegiului Medicilor Veterinari.
   Deocamdată, niciun cabinet medical veterinar sau circumscripție sanitar veterinară din Vrancea nu s-a dotat cu ambulanță. Motivul, lipsa fondurilor. „La Colegiul Medicilor Vrancea nu a fost autorizată nicio ambulanță veterinară. Colegii noștri au mașinile proprii cu care se deplasează și au și truse medicale de prim ajutor”, ne-a declarat medicul George Ciornohac, secretarul Colegiului Medicilor Veterinari Vrancea. De curând, reprezentanții Colegiului Medicilor Veterinari i-au informat pe colegii lor că pot dota cabinetele medicale veterinare cu ambulanță și cu aparatură medicală de specialitate cu ajutorul unor fonduri europene. Este vorba despre Programul Națio¬ nal de Dezvoltare Rurală. Mai multe informații despre modul în care se pot accesa aceste fonduri se pot obține accesând site-ul www. cmvr.ro .

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?