Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Sistem de avertizare în caz de cutremur


   Aproape în fiecare zi, în zona Vrancea se produce câte un cutremur. De la începutul lunii februarie, au fost înregistrate șapte seisme, ultimele două chiar ieri. Un cutremur, cu o magnitudine de 3 grade pe scara Richter, s-a produs la o adâncime de 81 de kilometri, la ora 8.41. Orașele cele mai apropiate de epicentru au fost Focșani- la 43 kilometri distanță, Târgu Secuiesc- la 48 kilometri, Mărășești- la 49 kilometri și 52 kilometri distanță de Râmnicu Sărat. La ora 14.52, s-a produs un alt seism, de 3,4 grade, la o adâncime de 145 de kilometri. 
   În curând, cutremurele produse în zona Vrancea vor fi anunțate cu 30 de secunde înainte de producere, după cum spun specialiștii. Totul va fi posibil cu ajutorul unui sistem care detectează un seism major în doar 4 secunde, iar apoi transmite mai departe informația, către autorități. Un cutremur de mare intensitate poate fi detectat în patru secunde, iar timpul până când efectele acestuia sunt re-simțite la suprafață este de aproximativ 30 de secunde. În tot acest timp, autoritățile sunt avertizate și au timp să se mobilizeze. Sistemul funcționează deja în județele care sunt si-tuate de-a lungul Dunării, atât în România cât și în Bulgaria.
   Cei care vor afla primii despre producerea seismului vor fi reprezentanții Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, prin intermediul unor aparate speciale. Purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, locotenent Cristina Duță, ne-a precizat că nu s-a primit nimic oficial despre montarea unui astfel de sistem. „Cunoaștem acest aspect, dar nu s-au primit informații oficiale despre această posibilă achiziție”, a explicat locotenent Duță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?