Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Peste O SUTĂ de percheziţii în dosarul furtului de energie electrică. Sume mari de BANI, găsite la un maistru de la Electrica


112 percheziții au fost efectuate în Vrancea în dosarul de furt de energie electrică instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. Perchezițiile s-au făcut la persoane fizice, printre care și angajați ai Electrica, la sediile instituției, dar și la societăți. Printre acestea se numără Zanfir, Laguna, Romantic, cafeneaua MMM, brutăria Diplomatic, Hotel Unirea, Vinexport Trade Mark, dar și altele. Procurorul de caz ne-a spus că s-a început urmărirea penală pentru mai multe infracțiuni, printre care abuz în serviciu, dare și luare de mită, prejudiciul fiind estimat inițial la peste un milion de lei. S-au ridicat documente, calculatoare, agende, dar și sume de bani. Se presupune că, în toată această „afacere”, capul ar fi un maistru de la Electrica din casa căruia s-au ridicat 30.000 lei și 7.000 de euro, bani găsiți în timpul perchezițiilor. Conducerea de la Electrica Focșani a fost băgată în ședință, ieri, în urma unei vizite fulger a unor specialiștii trimiși de la conducerea Filialei Muntenia Nord de la Ploiești.

    Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea și polițiștii au „răscolit” județul vreme de două zile, în dosarul de furt de energie electrică. S-au făcut 112 percheziții la sediile Electrica, la angajați ai instituției, la alte persoane fizice, dar și la societăți administrate de oameni foarte cunoscuți în județ. Printre acestea se numără Dagemar, supermarket-urile Zanfir, restaurantele Romantic, Laguna, Lumi-Rob, cafeneaua MMM și brutăria Diplomatic, Hotel Unirea, fosta pizzerie Unique și în multe alte locații, printre care gatere și pizzerii.
    Ieri, procurorul de caz, Nicolae Pîrcălăbescu a făcut publice câteva date din dosar. Potrivit acestuia, urmărirea penală s-a început anul trecut pentru fapte, fiind vorba de o autosesizare, anchetatorii plecând și de la unele articole și comentarii apărute în presă, conform cărora sunt persoane care consumă mult și plătesc puțin sau deloc, fiind ajutate de angajați ai Electrica. De aici, s-a ajuns la un dosar care ar putea zgudui lumea bună a județului, pentru că nu este exclus ca în urma anchetei să fie luate măsuri legale față de anumiți oameni de afaceri. Anchetatorii spun că în anumite situații s-a omis evidențierea în contabilitate ori în alte documente a operațiunilor comerciale efectuate și veniturile realizate, s-au confecționat și folosit instalații clandestine cu ajutorul cărora s-a făcut racordarea direct la rețea, ocolindu-se astfel echipamentele de măsurare și s-ar fi dat și luat mită. Pe scurt, societățile comerciale ar fi consumat energie electrică fără să o plătească. În acțiunea lor ar fi fost ajutați de angajații de la Electrica. Aceștia fie închideau ochii la nereguli, fie îi ajutau să ocolească echipamentele de măsurare.

    Vrancea, pe primul loc la pierderi la nivelul Electrica Muntenia Nord

    La Electrica, acest consum mare de energie electrică neplătită era înregistrat ca pierdere. Iar Vrancea era primul județ în ceea ce privește pierderile la nivelul Electrica Muntenia Nord. Una dintre explicațiile oficiale era lipsa coloșilor industriali, cu un consum mare. Această explicație a fost însă infirmată de un control independent asupra consumatorilor de energie electrică derulat în toamna anului trecut în Vrancea. În urma controlului s-au găsit mai multe nereguli la abonații Electrica, cu pagube de sute de mii de lei, fiind suspiciuni asupra angajaților care ar trebui să supravegheze contorii și să depisteze racordările ilegale sau existența unor instalații care ocoleau echipamentele de măsurare. Acțiunea din toamna anului trecut a fost derulată de specialiștii de la Sind Serv, o companie care oferă servicii „distribuitorilor de energie electrică privind depistarea sustragerilor de energie electrică”.
    De altfel, specialiști de la aceeași firmă au fost prezenți și la acțiunile din ultimele zile ale Parchetului. „La data de 15.10.2014, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea s-a sesizat din oficiu și la data de 17.10.2014 s-a dispus începerea urmăririi penale în cauză cu privire la infracțiunile de omisiune, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, asta fiind evaziunea fiscală, executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, complicitate la executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare și complicitate la furt, abuz în serviciu, luare de mită și dare de mită”, a explicat procurorul Nicolae Pîrcălăbescu, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.

   Comentariile cititorilor i-au ajutat pe procurori

    Potrivit informațiilor primite ieri, de la procurorul de caz, deocamdată nu s-a început urmărirea penală față de nicio persoană, dar cu siguranță acest lucru se va întâmpla. În timpul perchezițiilor, anchetatorii au ridicat documente, calculatoare, dar și instrumentele de măsurare găsite și asupra cărora exista suspiciunea că s-a intervenit. Potrivit anchetatorilor, în anumite cazuri consumul nu mai era înregistrat deloc, iar în alte cazuri, consumul era mult mai mic decât cel real.
    Nicolae Pîrcălăbescu ne-a spus că vor fi expertizate instrumentele de măsurare ridicate, dar și calculatoarele. „Au fost efectuate percheziții la mai multe persoane fizice și juridice în scopul descoperirii instrumentelor de măsurat asupra cărora s-a intervenit sau a instalațiilor clandestine care ocoleau instrumentele de măsurat. Au fost efectuate 112 percheziții. Și articolele din media ne-au fost de ajutor, inclusiv comentariile conform cărora anumite persoane fură mult curent electric iar angajații de la Electrica îi protejează. La momentul de față nu este începută urmărirea penală față de nicio persoană, s-a început urmărirea penală cu privire la fapte și prin administrarea de probe sperăm să dovedim faptele. S-au făcut percheziții și la sediile Electrica. Sunt persoane din interiorul instituției, care i-au ajutat pe cei care sustrag energie electrică fie prin intervenirea asupra instrumentelor de măsurat, fie prin montarea unor instalații clandestine care ocolesc sistemele de măsurat. Intervenția asupra instrumentelor de măsurat necesită o anumită pregătire. S-a plecat de la un prejudiciu de un milion de lei dar se pare că este mult mai mare. Se vor expertiza instrumentele de măsurat care au fost ridicate, dar și calculatoarele”, a adăugat procurorul Pîrcălăbescu.

   Maistru de la Electrica, principalul suspect

    Toate suspiciunile planează asupra unui maistru de la Electrica, la momentul acesta fiind considerat capul „afacerii” cu energie electrică. Chiar dacă până la această dată împotriva sa nu s-a început urmărirea penală, anchetatorii îl bănuiesc că avea cunoștință despre toate neregulile constatate și despre toate locațiile unde se consuma enorm și nu se plătea mare lucru sau chiar deloc. S-au făcut percheziții inclusiv acasă la el și s-au ridicat documente, dar și alte bunuri, care îi vor ajuta pe procurori și polițiști în anchetă. S-a ridicat și o sumă de bani, fiind vorba despre 30 mii lei și 7.000 de euro. Urmează că în timpul anchetei să se stabilească vinovăția sau nevinovăția acestuia.
    Acțiunea declanșată marți era necesară, consideră anchetatorii, mai ales că numărul cazurilor de furt de energie electrică este tot mai mare. Anul trecut și de la începutul acestui an, la poliție s-au înregistrat peste 230 de dosare ce au ca obiect furtul de energie electrică, prejudicile pornind de la câteva sute de lei și ajungând până la 600 mii lei, în cazul unui afacerist, care are un restaurant și care a fost și percheziționat marți. În cazul unui alt afacerist, anchetatorii ne-au spus că acesta nu sustrăgea energie electrică doar la restaurantul pe care îl deține în Focșani, ci și acasă, în apartamentul în care locuiește.

33 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?