Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Conducerea ENET contestă noul preţ al energiei termice aprobat de ANRE


   O cheltuială suplimentară ar putea apăsa în acest an pe spinarea Consiliului Local Focșani. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis, la începutul acestui an, să scadă, în medie cu 8%, prețul de referință pentru energia termică, livrată de mai multe CET-uri din țară, inclusiv ENET Focșani. Această reducere nu este însă o veste bună pentru focșăneni, pentru că diferența dintre actualul și noul preț, redus, va fi acoperită, ca și până acum, din bugetul local al municipiului.  
    ANRE a emis în ianuarie deciziile de aprobare a prețurilor reglementate pentru energia termică livrată în anul 2013 din centralele de cogenerare care beneficiază de schema de sprijin. Instituția argumentează, printr-un comunicat remis pe 30 ianuarie, reducerea prețului, astfel: „Nivelul prețurilor de referință pentru energia termică, datorat în principal creșterilor prețului mediu al combustibilului și aplicării ratei inflației, coroborate cu limitarea maximală a prețurilor de calcul aferente energiei termice livrate din capacitățile de producere separată amplasate în centralele de cogenerare, a condus la reduceri de preț în special la centralele pe combustibil solid și la cele care au în componență capacități de producere separată a energiei termice, cu pondere semnificativă în producția livrată la gardul centralei”. ENET Focșani figurează pe lista reducerilor de preț, alături de CET-uri din Suceava, Arad, Deva, Craiova, Pitești, Târgoviște.
    În timp ce reprezentanții ANRE anticipează scăderea cuantumului facturii la consumatorul final, reprezentanții locali consideră că această măsură împovărează și mai mult bugetul local. Diferența dintre prețul de producție și prețul cu care energia termică care ajunge la populație trebuie să fie suportat, ca și până acum, din bugetul local. În această situație, diferența de preț care va trebui acoperită de Consiliul Local este și mai mare. Directorul ENET, Mariean Vișan, consideră că ANRE nu a făcut o analiză corectă pe costurile surselor de energie termică și spune că astăzi va trimite o adresă către ANRE, prin care va cere să se revină asupra deciziei. „Benefică nu poate să fie această reducere. Scăderea acestui preț nu face decât să crească pierderile societății, pe care să le acopere, conform legii, proprietarul, adică Consi-liul Local. Practic este o cheltuială suplimentară, pe lângă subvenția care se dă de la Consiliul Local. Ei (ANRE, n. r.) au niște justificări care nu stau în picioare, bonusurile care se dau la energie electrică, combinate cu celelalte. Aceea este o energie termică care se obține în cogenerare, iar acest preț pe care l-au dat este pentru alte surse care sunt în cadrul societății, cele de vârf. Mâine (azi, n. r.) vom face o adresă către ANRE, în care ne vom apăra”, a declarat Mariean Vișan. 
    În prezent, la Focșani, prețul final de producere este de 418 lei pentru o gigacalorie, care va fi aplicat în continuare, până la o decizie finală privitoare la noul preț. Populația plătește numai 240 de lei pentru o gigacalorie, diferența de preț fiind suportată din bugetul Consiliului Local.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?