Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Cinci bebeluşi s-au născut cu malformaţii grave la Spitalul Judeţean


   Anual, la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Focșani se nasc aproximativ 3 mii de bebeluși. În 2012, la Maternitatea Spitalului Județean s-au născut cinci bebeluși cu malformații. Medicul Maria Oprea, șefa Secției de Neonatologie, ne-a declarat că micuții s-au născut cu malformații de cord, de esofag, dar și cu sindromul Down. Micuții care se nasc cu malformații sunt transferați la clinici de specialitate din Iași, București și Târgu Mureș. „Cinci bebeluși s-au născut cu malformații, care ar fi malformații de cord, atrezie de esofag, hidrocefalie, cheilopalatoschizis (n.r. – gură de lup), dar și cu sindromul Down. În cazul acestor bebeluși, se face consultul medical, examenul de specialitate la care participă și medicul chirurg, după care sunt trimiși la clinici din Iași și Târgu Mureș. Malformațiile de cord le trimitem la Târgu Mureș, pentru a se interveni chirurgical, iar în cazul sindromului Down se trimite la Spitalul Marie Curie, pentru confirmarea diagnosticului”, ne-a declarat medicul neonatolog Maria Oprea. Medicul Oprea spune că niciun bebeluș nu a decedat din cauza malformației cu care s-a născut.

Cauzele malformațiilor

   Medicii spun că malformațiile congenitale ale bebelușilor sunt determinate de bolile părinților, dar și de stilul de viață al mamei din timpul sarcinii. „Malformațiile sunt provocate de o boală care nu se manifestă la părinți și se transmite copiilor. Anumite malformații nu pot fi diagnosticate în timpul sarcinii, astfel încât bebelușul să poată beneficia de tratamente preventive. Malformațiile cardiace pot fi operate până la vârsta de 2 ani, iar la alte malformații dacă nu se intervine în primii 3 ani de viață, copilul va avea probleme toată viața. Stilul de viață contează foarte mult. Mama trebuie să evite tutunul și alcoolul. De asemenea, trebuie să aibă o alimentație cât mai bogată în fructe și legume”, spune medicul ginecolog Alin Lazea.
   Cea mai frecventă malformație congenitală și una dintre cele mai grave este sindromul Down, care are o incidență de un caz la 1.800 de nașteri. Boala este considerată foarte gravă întrucât copiii prezintă un grav retard psihic și fizic, precum defecte morfologice sau malformații cardiace. Cu cât vârsta mamei este mai înaintată cu atât crește și riscul de a avea un copil cu acest sindrom. Acest sindrom și alte malformații fizice sau genetice pot fi descoperite în timpul sarcinii prin mai multe tipuri de teste.„Orice femeie însărcinată ar trebui să fie supravegheată de un medic, care să îi facă diferite investigații. De exemplu, sindromul Down poate fi diagnosticat în a 13-a săptămână de sarcină. Atunci mama poate decide dacă vrea să îl păstreze sau vrea să facă avort, cât încă se poate. Din păcate, din cauza faptului că gravidele nu sunt suprave-gheate de un medic pe perioada sarcinii, copiii se pot naște cu malformații grave care le pun viața în pericol”, mai spune medicul ginecolog Alin Lazea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?