Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Controale de audit în spitale


   Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, i-a avertizat pe managerii de spitale, în cadrul videoconfe-rinței care a avut loc aseară, că în perioada următoare vor fi făcute controale de audit în toate spitalele din țară. Acesta a mai precizat că datoriile spitalelor vor fi plătite, iar în cazul în care managerii acumulează datorii timp de trei luni consecutiv, vor fi demiși. „În aceeași scrisoare cu FMI, este stipulat să facem audituri în toate spitalele din România. Vrem să știm adevărul în urma unui control efectuat de o echipă de specialiști independenți și obiectivi. Vom trata în funcție de resursele pe care le aveți acest aspect. În cazul unităților sanitare mai mari și cu venituri mai multe vom face audituri financiare, iar la celelalte vom face audituri interne la nivel ierarhic. Pe baza acestor audituri vom putea să luăm decizii noi, Ministerul Sănătății pentru spitalele din subordine și autoritățile locale pentru spitalele din subordinea lor, iar dacă va fi nevoie de o schimbare de reglementări, vom ști ce avem de făcut. Rog directorii de DSP-uri din toate județele să își facă datoria, să stea mai mult în teren decât în birou. Vreau să aflați care este realitatea din spitale, pentru că dumneavoastră sunteți organism independent, obiectiv în relația cu managerii de spitale. În scurt timp vor urma evaluări, un criteriu de evaluare va consta în modul în care vă îndepliniți această calitate. Sistemul sanitar a acumulat datorii multe în ultimii 3 ani, iar noi ne propunem să le plătim. Am stipulat în scrisoarea cu FMI că managerii care acumulează datorii timp de 3 luni consecutiv vor fi schimbați din funcție. Chiar voi pregăti un act normativ în acest sens”, a declarat ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.

Bugete mai mari pentru medicina de familie și din ambulatoriu
 
   Tot în cadrul videoconferinței s-a precizat că de astăzi va intra în dezbatere publică Contractul Cadru pentru acest an. Ministrul Sănătății a spus că noul act normativ se axează pe medicina de prevenție, motiv pentru care bugetul alocat medicinei de familie și celei de ambulatoriu va crește, pentru ca pacienții să nu mai aibă nevoie de internare în spital. „Contractul cadru va intra de astăzi în dezbatere pu-blică și se dorește să intre în vigoare de la 1 martie. El va fi postat pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cât și pe site-ul Ministerului Sănătății, astfel încât toți cei interesați să facă propuneri. În noul Contract Cadru este prevăzut ca bugetul alocat medicinei de familie și celei din ambulatoriu să crească. Astfel, valoarea punctului per capita la medicina de familie va crește de la 50 la 70%, iar punctul per serviciu la 30%. De asemenea, și bugetul alocat medicinei de ambulatoriu va crește cu 50%. Măsura are în vedere un obictiv al planului de guvernare, respectiv creșterea medicinei de prevenție. Dorim ca ambulatoriul  să fie un filtru pentru tot ce înseamnă internări nejustificate, fictive, care grevează bugetul spitalelor. Vrem să facem cât mai mulți bolnavi bine în ambulatoriu și să nu mai fie nevoie să mai fie internați. Costurile în ambulatoriu sunt mult mai mici față de cele din sectorul spitalicesc. Vrem să avem cât mai mulți pacienți rezolvați în baza acelorași sume. Eu recomand și spitalizarea de zi, fiind o resursă de micșorare a cheltuielilor din spitale. 40% din internările din spital pot fi rezolvate în medicina de spitalizare de zi”, a adăugat ministrul Sănătății.
   Eugen Nicolăescu a mai precizat că vrea să majoreze tariful pe caz ponderat din spitale. Astfel, spitalele de linia I să primească un tarif de  1.800 lei pe zi, spitalele județene să primească 1.700 lei pe zi, iar spitalele specializate în tratamentul bolilor cronice să primească 1.380 lei pe zi. Această măsură urmează a fi aplicată pentru a veni în sprijinul pacienților. „Ne dorim să venim astfel cu o suplimentare de venituri, astfel încât să nu mai vină bolnavi cu medicamente sau mate-riale sanitare de acasă, să nu beneficieze de hrana care este prevăzută în lege. Îi rog pe manageri să îi atenționeze pe toți cei care le sunt în subordine ca, odată ce intră în vigoare noul Contract Cadru, să nu mai existe cazuri în care pacienții să își aducă ceva de acasă sau aceștia să mai fie nevoiți să mai dea în stânga și dreapta ca să aibă acces la servicii medicale. Acei medici, medici șefi de secție sau manageri de spitale vor pleca acasă. Vom stabili acest lucru în Contractul Cadru, pentru că e timpul să aducem normalitatea în spitale”, a mai spus ministrul Nicolăescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?