Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Portret ascuns sub o pictură de Rembrandt


   O echipă de oameni de știință este cu un pas mai aproape de dezvăluirea în întregime a unui portret ascuns sub o pictură veche de 380 de ani, realizată de Rembrandt. Pictura, capodopera ‘Bătrân în costum militar’ a pictorului flamand Rembrant Harmenszoon van Rijn, se află la Muzeul J. Paul Getty din Los Angeles. Oamenii de știință au remarcat în urma scanării cu aparate de ultimă generație că această pânză prezintă urme ale unui alt portret, peste care a fost pictată.
   Pictura a fost analizată cu ajutorul unui scaner în infraroșu, al unuia cu neutroni și respectiv cu un scaner convențional cu raze X, dar nu s-a putut decoperi stratul de sub pictură, în mare parte pentru că Rembrandt a folosit aceleași vopsele (cu aceași compoziție chimică) atât pentru pictura inițială, cât și pentru cea care o acoperă.
   Noi studii cu ajutorul unor scanere cu raze X mai sofisticate, care pot trece prin diferitele straturi de vopsea aplicate, le oferă oamenilor de știință speranța că vor putea să vadă cine este subiectul imaginii ascunse. ‘Experimentele noastre demonstrează că este posibil să dezvăluim o mare parte din imaginea ascunsă’, a declarat Matthias Alfeld de la Universitatea din Antwerp. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?