Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Patru patroni vrânceni, despre plusurile şi minusurile impozitului forfetar


   Impozitul forfetar nu trebuie să fie unul fix pentru toate firmele, ci diferențiat, în funcție de criteriile specifice fiecărei afaceri, spun patronii de restaurante și pensiuni din Vrancea. Oamenii de afaceri arată că impozitul forfetar trebuie să reducă birocrația și nu să-i falimenteze pe întreprinzători, cum s-a întâmplat în 2009 cu impozitul minim introdus de Boc și Pogea. Impozitul forfetar este momentan doar în stadiul de idee, urmând ca ministrul delegat pentru IMM, Turism și Mediu de Afaceri, Maria Grapini, să prezinte un proiect și implicațiile introducerii unui asemenea impozit. Potrivit unor surse guvernamentale, dacă se va dovedi că nu este o idee bună, nu va fi pusă în aplicare. Ministrul trebuie să se consulte cu reprezentanții oamenilor de afaceri și cu ceilalți parteneri sociali. După aceste discuții, va fi realizat un studiu de impact.

   Anunțul introducerii unui impozit forfetar a stârnit amintiri urâte în rândul patronilor vrânceni. Cei vizați de acest nou sistem de impozitare, oamenii din turism, patroni de restaurante, pensiuni, baruri, spun că, dacă va fi introdus, impozitul forfetar trebuie să fie diferit de ceea ce au făcut Boc și Pogea în 2009 când au dat faliment sute de mii de firme. Potrivit inițiatorilor însă, acest impozit este diferit față de cel aplicat de guvernul Boc, deoarece va viza doar o anumită ramură a economiei -serviciile. Mai mult, dacă se va aplica, acest impozit va ținti doar anumite categorii de servicii – pensiuni, hoteluri, baruri, restaurante, saloane de înfrumusețare, spălătorii auto  – pentru care cheltuiala administrativă la plata impozitului pe profit este mai mare și pentru întreprinzător și pentru stat. În domeniul serviciilor, statul se confruntă cu o foarte mare evaziune fiscală. Surse guvernamentale au precizat că nu se dorește o presiune suplimentară asupra acelor contribuabili cinstiți, care își plătesc taxele, ci asupra celor necinstiți, a evazioniștilor.
   Managerul Restaurantului Zimbru, Ioan Manoliță, spune că impozitul forfetar nu ar trebui să fie unul fix ci să fie stabilit în funcție de criterii specifice. Administrator cu experiență în alimentația publică din Vrancea, Ioan Manoliță arată că, de exemplu, acest impozit este dificil de aplicat în cazul unui restaurant care este folosit în special pentru organizarea de nunți. Acestea sunt sezoniere, iar un impozit care să fie aplicat tot timpul anului ar falimenta afacerea. „Dacă ar fi un impozit care să se aplice pe sezon ar fi altceva. Am un restaurant folosit pentru nunți și dacă ar fi să plătesc un impozit pentru tot anul, atunci nu ar fi un lucru bun. Dacă ar fi sezonier, atunci ar fi altceva”, a afirmat Ioan Manoliță. Acesta spune că, pentru patronii de restaurante din Vrancea, un impozit forfetar nu este o veste foarte bună, mai ales că este o perioadă de criză, în care afacerile șchioapătă. Însă Manoliță arată că impozitul are și părți bune, prin limitarea birocrației, a numărului de controale din partea instituțiilor statului. „În loc să vină o mie de controale, știi că ai un impozit pe care îl plătești însă trebuie să ai și o limită de profit”, a precizat Ioan Manoliță.
   Administratorul de la Number One, Constantin Potlog, spune că impozitul forfetar ar trebui să fie diferențiat în funcție de specificul afacerii. Patronul, cu afaceri în Focșani și Odobești, spune că avantajul este reducerea controalelor din partea instituțiilor statului. „Ar trebui ca acest impozit să nu fie ca cel introdus în 2009, care nu ținea cont de specificul afacerii, dacă este vorba de comerț, de servicii sau producție. Este foarte important cum va fi gândit acest impozit. Cel mai bine, pentru noi, dar și pentru stat, ar fi să fie dife-rențiat. Avantajul ar fi că nu mai este bătaia de cap cu toate drumurile la fisc și nu mai vin atât de multe controale. Åžtii că ai o sumă pe care trebuie să o plătești și îți faci planul de afaceri de la început. Însă este foarte important ca acest impozit să nu fie prea mare pentru posibilitățile financiare ale firmelor, să rămână profit pentru dezvoltare”, a afirmat Constantin Potlog.

Nu poate fi aplicat la agențiile de turism

   Vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, managerul Agetur, Dragoș Horhocea, a afirmat că forfetarul ar trebui direcționat către alte servicii din turism. Potrivit vicepreședintelui ANAT, în cazul agențiilor de turism „nu prea ai cum să lucrezi nelegal” deoarece fiecare client primește factura și contractul în baza căruia beneficiază de serviciile turistice. În schimb, activitatea unei agenții depinde de sezon, iar implementarea unui impozit forfetar ar trebui să țină cont de foarte multe criterii. „Acest tip de impozit ar putea fi implementat mai ușor pentru alte servicii din turism, pentru restaurante, pensiuni, hoteluri. La agențiile de tu-rism nu ar fi aplicabil”, a afirmat Dragoș Horhocea.

„Toată lumea trebuie să plătească taxe și impozite”

   Reprezentanții oamenilor de afaceri s-au întâlnit, în urmă cu o săptămână, cu Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM, Turism și Mediu de Afaceri pentru a discuta schimbarea regulilor de impozitare pentru servicii și turism. Subiectul principal al discuției a fost impozitul forfetar, măsură fiscală practicată și în alte state europene, care diferă de falimentarul impozit minim introdus de Boc în 2009.
   Președintele Patronatului IMM Vrancea, Ion Roman, a arătat că, în cadrul întâlnirii, s-a propus ca Fiscul să prezinte o situație cu firmele care au avut activitate în ultimii doi ani, cu cifră de afaceri, profit. Roman a explicat că, în cazul microîntreprinderilor, adică a firmelor cu un număr mic de angajați și cifră de afaceri redusă, ar putea fi introdus un impozit plătit în două tranșe, fără raportări contabile. Acest sistem ar putea fi aplicat pentru frizerii, spălătorii auto, service-uri auto unde oricum nu se eliberează bonuri fiscale pentru serviciile prestate. „Am plecat încrezători pentru că cineva ne-a ascultat păsurile. Doamna ministru ne-a spus că are mandat din partea domnului prim ministru ca, împreună cu patronatele, să găsească soluții pentru dezvoltarea IMM-urilor, iar taxele și impozitele să fie așezate pe baze realiste”, a afirmat Ion Roman.
   Acesta a precizat că unul dintre subiectele discuției a fost eliminarea evaziunii fiscale, în special în domeniul turismului, unde locurile de cazare sunt închiriate la negru în stațiunile turistice în vreme ce patronii de pensiuni și hoteluri sunt obligați să plătească taxe și impozite. „Toată lumea trebuie să plătească taxe și impozite pentru ca noi, IMM, să nu plătim mai mult”, a explicat Ion Roman.
   De altfel, în Vrancea, niciun proprietar de cabană din Soveja sau Lepșa nu s-a înregistrat la Fisc în cursul anului trecut pentru a plăti impozit pentru turiștii cazați în locuință.
La ce ar folosi un astfel de impozit bine țintit:

– simplificare administrativă atât la întreprinzător, cât și la stat;
– reducere a corupției la exercitarea controalelor;
– posibilitate a evidențierii veniturilor în mod corect și realizarea de profit în vederea repartizării pentru dezvoltare sau pentru dividende, de către întreprinzători – aceștia vor plăti un impozit fix, indiferent de cât pro-fit fac;
– mai mare echitate la nivelul mediului de afaceri – toți cei care produc venituri trebuie să plătească un impozit.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?