Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Ţările cele mai mari consumatoare de lapte au şi cel mai mare număr de premii Nobel


   Statele a căror populație consumă o mare cantitate de lapte și produse lactate au și mulți laureați ai premiilor Nobel, sugerează autorii unui articol publicat în revista ‘Practical Neurology’. Astfel, după ce s-au analizat datele furnizate în anul 2007 de Organizația pentru Alimentație și Agricultură, în care se arată consumul de lapte pe cap de locuitor în 22 de țări, s-a descoperit existența acestei corelații.
Suedia are cel mai mare consum de lapte pe cap de locuitor, de 340 de litri pe an, și este și țara cu cel mai mare număr de câștigători ai premiului Nobel, numărând 33 de laureați de-a lungul istoriei, deși tot ea găzduiește Comitetul Nobel, lucru ce poate stârni suspiciunea unui element de parțialitate. De asemenea, Elveția, cu 32 de premii Nobel, înregistrează un consum de 300 de litri de lapte pe cap de locuitor. La cealaltă extremă se situează China, cu cel mai mic număr de premii Nobel și în același timp cu cel mai redus consum de lapte, de numai 25 de litri pe cap de locuitor în fiecare an.
   Un studiu elaborat de secția de neurologie a spitalului britanic Gloucester Royal Hospital și publicat anul trecut de cotidianul New England of Medicine menționează existența unei corelații semnificative între consumul de ciocolată al unei națiuni și numărul de premii Nobel, enunțând ipoteza că flavonoidele din ciocolată determină creșterea capacității cerebrale, ciocolata combinându-se frecvent cu laptele.
   Alți cercetători cred că această bizară corelație se datorează faptului că laptele este bogat în vitamina D, ceea ce ar putea mări forța creierului.  ‘Așadar, pentru a crește șansele de a câștiga premii Nobel, trebuie să mâncăm mai multă ciocolată, dar probabil și să bem mai mult lapte’ concluzionează autorii studiului britanic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?