Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Nicolăescu: Spitalele private, finanţate pentru ambulatoriu, spitalizare de zi şi specialităţi unice


   Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a ținut să facă precizări privind alocarea de fonduri către spitalele private, menționând că acestea vor primi bani pentru ambulatoriu de specialitate, spitalizare de zi și dacă sunt unități unice sau au specialități unice în zonă. „Vreau să fac câteva precizări legate de limitarea finanțării din bani publici. Această decizie nu poate fi luată decât odată cu aprobarea contractului cadru și nu înainte de aprobarea Legii bugetului pe 2013. Dar, pentru liniștirea tuturor în legătură cu spitalele private, menționez că acestea vor fi finanțate pentru ambulatoriu de specialitate, spitalizare de zi și dacă sunt spitale unice în zonă, adică nu există acolo spitale publice, sau dacă au specialități unice în respectiva zonă”, a precizat ministrul Sănătății, într-o declarație de presă făcută la Guvern.
   Nicolăescu a mai spus că, din a doua parte a săptămânii viitoare, ministerul va începe discuțiile cu reprezentanții spitalelor private, pentru a fi găsite cele mai bune variante în favoarea pacienților. Într-un raport prezentat de Ministerul Sănătății (MS) în ședința de miercuri a Guvernului s-a precizat că MS „susține o reechilibrare a decontării serviciilor din asistența spitalicească între furnizorii publici și cei privați, în sensul în care sistemul spitalicesc privat trebuie să beneficieze de finanțare din fonduri publice doar în domeniile în care asistența spitalicească publică este temporar sau permanent deficitară sau este nereprezentată pe plan județean sau regional”.
   La 12 ianuarie, ministrul Sănătății a declarat că în noul contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, se va stipula că banii publici vor susține numai spitalele publice din România, fiind sistată finanțarea din fondurile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unitățile spitalicești private.
   Intenția MS a generat puncte de vedere divergente. Spitalele publice agreează sistarea alocării de fonduri către spitalele private, în timp ce unii particulari spun că măsura va afecta pacienții și va crește costurile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?