Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Fenomenele meteo extreme au creat pagube de peste 88 milioane lei


   Valoarea totală a pagubelor produse în urma fenomenelor meteorologice extreme specifice perioadei de iarnă, secetei prelungite și inundațiilor se ridică la suma de 88,1 milioane lei, a anunțat prefectul Cătălin Popescu, la prezentarea bilanțului Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
   Cele mai mari probleme au fost înregistrate în februarie 2012, când s-au înregistrat căderi masive de zăpadă, iar grosimea stratului de zăpadă a fost cuprinsă între 60 și 110 cm.  „Consecințele acestor evenimente au condus la manifestarea unor situații de urgență de amploare deosebită, iar pentru gestionarea acestora au fost dispuse măsurile necesare la nivelul comitetului cât și al instituțiilor care asigură funcții de sprijin, participându-se, astfel, la peste 500 misiuni (de acordare a ajutorului medical de urgență persoanelor aflate în localități izolate, transport și distribuție ajutoare umanitare, înlăturarea efectelor căde-rilor abundente de zăpadă, blocarea traficului pe căile de comunicații închise traficului rutier, evacuarea persoanelor rămase în autoturismele blocate în trafic, remedierea avariilor apărute la rețelele de utilități publice etc.) în urma acestor intervenții fiind salvate 221 persoane. Pe timpul acestor misiuni au fost angrenate peste 7.500 forțe de intervenție și 2.000 de mijloace tehnice”, a arătat prefectul Cătălin Popescu.
   După ninsorile abundente au urmat ploile torențiale din mai și iunie. Atunci au fost atinse și depășite cotele de atenție și inundație pe râurile Trotuș, Åžușița, Putna și Râmnicu Sărat. Din cauza ninsorilor, în perioada 11-14 februarie 2012 a fost declarată starea de alertă la nivelul județului Vrancea, iar în perioada 29 mai – 8 iunie 2012 a fost declarată starea de alertă la nivelul comunelor Valea Sării, Năruja, Paltin, Spulber, Nereju și Poiana Cristei. Pentru toate pagubele produse în județ au fost întocmite procese verbale de calamitate și fișe de identificare cu obiectivele afectate de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase, inundațiilor și alunecărilor de teren. După întocmire, documentațiile au fost prezentate și avizate în cadrul ședințelor comitetului și ulterior înaintate ministerelor de resort. De asemenea, a fost avizată documentația tehnică privind refacerea drumului județean DJ 205 D – Valea Sării – Năruja – Paltin – Nereju – Brădăcești, afectat de fenomenele meteorologice periculoase din lunile aprilie și mai 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?