Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Site dedicat examenului de definitivat


   Cadrele didactice interesate să participe la examenul de definitivat au acum posibilitatea să afle informațiile utile accesând site-ul http://definitivat.edu.ro/, ce tocmai a fost lansat. Prin intermediul acestui portal, cei interesați au acces la metodologia – cadru privind organizarea și desfășurarea examenului național de definitivare în învățământ, dar și calendarul activităților.
   De asemenea, lista cuprinzând Hotărârile de Guvern privind autorizarea de funcționare provizorie sau acreditarea specializărilor din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat și particular, profilurile, specializările, durata studiilor, precum și titlurile obținute de absolvenții învățământului universitar, nomenclatorul domeniilor și al specializărilor universitare din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat și particular, structurile și specia-lizările universitare acreditate sau autorizate să funcționeze provizoriu din instituțiile de învățământ superior și Ordinele de ministru prin care au fost aprobate programele de studii universitare de masterat se regăsesc într-o secțiune specială a site-ului.
   Cei care au lucrat la realizarea site-ului au postat programele complete pentru examenele de arte, educație fizică și sport, matematică și științe, învățământ primar și preșcolar pentru învățători/educatori/institutor, limbă și comunicare, om și societate, dar și tehnologii. De asemenea, există și o secțiune dedicată forumului. Este important de știut faptul că subiectele, baremele de evaluare, modelele-cadru de subiecte și baremele pentru proba scrisă se elaborează în conformitate cu tematica și bibliografia aprobate prin ordin al ministrului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, pentru fiecare disciplină de examen, de Centrul Național de Evaluare și Examinare, căruia îi revine integral responsabilitatea respectării legislației și a procedurilor privind securizarea subiectelor. Centrul Național de Evaluare și Examinare asigură traducerea subiectelor pentru proba scrisă, conform solicitărilor inspectoratelor școlare, centra-lizate la Comisia națională de examen.
   Examenul de definitivat a debutat încă de pe 15 decembrie cu depunerea dosarelor de înscriere la Inspectoratul Åžcolar. Până pe 15 ianuarie dosarele candidaților vor fi introduse într-o bază de date și validate. De asemenea, potrivit calendarului stabilit de Minister, inspecțiile speciale la clasă se vor încheia cel târziu pe data de 20 iunie. Proba scrisă este programată să se desfășoare pe 18 iulie, iar afișarea rezultatelor finale se va face pe 27 iulie, după soluționarea contestațiilor.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?