Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

GALERIE FOTO: Grupul „Uncheşii” de la Păuneşti a descreţit frunţile focşănenilor cu urări comice


   Obiceiurile de iarnă au și caracteristici comice, care ne înveselesc și ne pregătesc să întâmpinăm cu bucurie noul an. Focșănenii s-au strâns ieri „ca la urs” în jurul scenei din Piața Unirii, unde au făcut „urături” inedite membrii grupului „Uncheșii” de la Păunești. Îmbrăcați în costume colorate, mascați, purtând tălăngi imense prinse la brâu și măști viu colorate, „Uncheșii” și-au făcut apariția în zgomotul clopotelor. Într-un limbaj cât se poate de amuzant, aparținând folclorului  comic, presărat cu glume mai deocheate, „Uncheșii” le-au urat focșănenilor într-un mod inedit, făcând haz pe seama defectelor umane. 
    Iată un fragment din urarea plină de haz: „Foaie verde harpacaș, să vă spun, și la oraș sunt fete civilizate / Nu ca pe la noi, la sate / Umblă colo, aranjate, cu paltoane, pălării, parcă-s scoase din cutii / Băi, și să vezi ce-au la mână, unghii lungi ca o prăjină / Åži să vezi măi bade Ghiță, c-o dat vaca pe-o rochiță și porcul pe-o căciuliță / C-așa-i place dumneaei, să se poarte cu cercei / Cu cercei și cu papuci, și cu nasul plin de muci / Că la fata nemăritată joacă puricii pe vatră / Åži șoarecii pe cuptor și broaștele pe râșchiitori / Mânați măi!”.
    Comicul acestei urături are rolul de a ironiza anumite comportamente conside-rate negative la nivelul unei comunități. „Păuneștiul reprezintă o puternică vatră de folclor autentic, care are și influențe din Moldova de nord, din zona Bacăului, ca și costumație și atitudine. În zona de șes, folclorul a prins și latura comică, pe care încearcă să o înfiereze la nivelul comunității prin obiceiuri, comportament. Este o atitudine morală care întregește viața comunității și are o notă de originalitate față de celelalte zone etnofolclorice ale Vrancei. Åži umorul ne caracterizează în anumite momente și atitudinea acidă față de anumite comportamente. Este o formă de folclor care a evoluat, vine din vechime, dar s-au modificat structura și limbajul, textele sunt adaptate”, ne-a explicat Eugen Stoianof, de la Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale, Artelor și Meseriilor Vrancea. 
    Astăzi, copiii din grupurile tradiționale de la Dumitrești și Nereju vor urca pe scena din Piața Unirii pentru a-i încânta pe focșăneni cu plugușorul și colinde specifice acestei perioade. 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?