Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

GALERIE FOTO: Expoziţii şi un spectacol de muzică şi dansuri populare, dedicate IEI


În urmă cu 3 ani, pornind de la comunitatea online „La Blouse Roumaine”, a luat amploare o adevărată mișcare de susținere a IEI, de reconștientizare a valorii ei și de continuare și chiar reinventare a creației populare în ceea ce o privește. Pe Facebook, au apărut nenumărate pagini și grupuri care „cos ie”, unde oamenii împărtășesc din experiența reînceperii de a croi și broda ie sau, mai ales, din experiența recentă a coaserii primei ii din viața lor. Pentru mulți dintre noi, acest lucru este unic și fascinant! Poate și pentru că este foarte plăcut atunci când lucrurile se transformă frumos, când se crează o comunitate în jurul unei idei.
Anul acesta, ne-am gândit să începem sărbătoarea IEI duminică, pe 21 iunie, odată cu solstițiul de vară, și să o încheiem miercuri, pe 24 iunie, chiar în ziua de Sânziene, când români din întreaga lume vor cinsti ia, purtând-o.
Astfel, duminică la ora 17:00, la Muzeul „Trepte de Istorie” din Piața Unirii, alături de invitata noastră, consultant profesor Venera Arvinte, am inaugurat expoziția de ii din colecții personale ale vrâncenilor, intitulată „IA mea”. Discutând despre simbolistica sărbătorii Sânzienelor, despre obiceiuri desfășurate cu această ocazie în diferite zone ale țării, despre ie și rolul ei în diferite momente ale vieții, seara mohorâtă și ploioasă nu a reușit să strice bucuria tuturor celor veniți la muzeu.
În cadrul expoziției, există ii care datează de la începutul secolului al XX-lea, precum și ii care au fost lucrate în jurul anilor 1940-1970. Cea mai veche ie expusă face parte din colecția doamnei Vișinica Å¢igănașu, din Focșani (originară din Năruja). Ia este o componentă a costumului de mireasă (integral expus la muzeu) al bunicii dumneaei, pe care aceasta l-a purtat la nuntă, în anul 1920. Frumoasele exponate mai fac parte din următoarele colecții personale: Maria Militaru – Lepșa, Maria Murgoci – Focșani (director al Ansamblului Folcloric Profesionist „Å¢ara Vrancei”), Oana Diana Irimia – Focșani, Ana Maria Lăcătuș – Focșani, Diana Niță – Focșani, Daniela Petruța Andrei – Focșani, Eliza Tîlvăru – Cîmpineanca, Liliana Breazu – Soveja, Elena Vlăsceanu – Focșani (originară din Dumbrăveni) și Corina Cazaciuc – Focșani.

Mulțumim în mod deosebit domnului Valentin Gheorghiță, director al Ateneului Popular „Mr. Gh. Pastia”, pentru sprijinul acordat în realizarea acestei expoziții, precum și tuturor celor care au contribuit la reușita acestei activități. Expoziția va fi deschisă publicului începând de luni (22 iunie) și până vineri (26 iunie), în intervalul orar 11:00-13:00 și 17:00-19:00, iar miercuri, pe 24 iunie, de Sânziene, va fi deschisă pentru întreaga zi (între orele 11:00-20:00).
De asemenea, miercuri, vom sărbători IA românească și Sânzienele prin alte două activități. Este vorba, în primul rând, despre deschiderea expoziției de ii autentice vrâncene, intitulată „IA – simfonie de culoare și motive artistice ale creației populare”, ce va avea loc la ora 10:00, la Muzeul de Istorie (B-dul Gării). Apoi, ca o trecere către noaptea ritualică a Sânzienelor, la ora 18:00 va începe spectacolul de muzică și dansuri populare susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Å¢ara Vrancei” din Focșani, spectacol denumit „Obiceiuri de Sânziene”, ce va avea loc în Piața Unirii, lângă Muzeul „Trepte de Istorie”. Åži, poate mai mult decât orice, în această zi, îmbrăcarea unei ii o va sărbători cum se cuvine! Aceasta este provocarea pe care v-o lansăm!

                                    ORGANIZATORI:
                                    Cazaciuc Corina-Mihaela
                                    Diana Păduraru-Coban
                                        Vlăsceanu Elena

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?