Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Ciocolată expirată, scoasă de la comercializare de comisarii OPC


   Comisarii au mai găsit la comercializare și alte alimente neconforme, cum ar fi carne și produse din carne, produse de patiserie.

   Comisarii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Vrancea au dispus oprirea temporară de la comercializare, până la remedierea deficiențelor de etichetare, a 76 kg alimente, în valoare totală de 1.113 lei, iar 22 tablete de ciocolată expirată, în valoare de 86 lei, au fost oprite definitiv de la comercializare. Pentru abaterile constatate s-au aplicat 10 avertismente și 4 amenzi contravenționale, în valoare totală de 8.000 lei. Acțiunea de control a comisarilor s-a desfășurat pe o perioadă de două săptămâni și a vizat carnea ambalată, ciocolata și produsele pe bază de ciocolată, produse de cofetărie și patiserie specifice Sărbătorilor de iarnă. „Au fost ve-rificate în cadrul acțiunii 1.136 kg alimente, la 13 operatori economici verificați (72%) s-au găasit la comercializare alimente etichetate necorespunzător sau cu data durabilității minimale depășită (expirate)”, se arată în comunicatul de presă al CJPC.
   În timpul controlului inspectorii au constatat comercializarea de produse expirate  la 2 operatori economici, la 9 operatori economici au fost găsite expuse spre comercializare alimente cu abateri de etichetare, de exemplu: lipsa denumirii și adresei importatorului sau distribuitorului, netraducerea în limba română a tuturor informațiilor de pe eticheta în limba originală, inclusiv a denumirii produselor, creându-se condițiile pentru confundarea produselor sau privând consumatorii de posibilitatea alegerii produselor conform dorințelor lor, neînscrierea aditivilor alimentari și cu categoria din care fac parte, lipsa informațiilor privind data limită de consum (la produse din carne refrigerate).
   De asemenea, comisarii au găsit la comercializare bomboane și acadele care au în lista de ingrediente coloranții alimentari roșu ponceau, tartrazină, sunset yellow, fără a exista pe etichetă atenționarea referitoare la efectele negative ale coloranților respectivi asupra activității și atenției copiilor, neafișarea prețurilor sau afișarea unor sintagme gen  „SUPER PREÅ¢” , inducând consumatorilor ideea unei oferte speciale, a unui preț special, în realitate neputându-se proba existența unui astfel de avantaj. „Recomand consumatorilor să fie foarte atenți în perioada următoare la alegerea alimentelor pentru sărbătorile de iarnă, întrucât piața oferă o multitudine de produse, atât de calitate superioară, cât și de calitate inferioară, iar lipsa banilor și cheltuielile sporite din această perioadă i-ar putea tenta să achiziționeze produse mai ieftine și nu neapărat de calitate. Sănătatea noastră și a copiilor noștri trebuie să fie, însă, pe primul loc, așa că și calitatea alimentelor trebuie să primeze. Îi asigur pe toți consumatorii că vom continua controalele și în perioada următoare, împreună cu celelalte instituții cu atribuții de control, pentru a veghea la calitatea alimentelor, astfel încât să evităm situațiile în care poate fi afectată sănătatea consumatorilor”,  a precizat comisarul șef adjunct al CJPC, Dumitru Dilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?