Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

GALERIE FOTO: Ger de crapă pietrele! Minus 21 de grade Celsius la Adjud


   Piețarii și oamenii străzii sunt cei care au simțit cel mai tare frigul n Gerul i-a dat Focșaniului o priveliște demnă de tablourile unui mare pictor.

   Vrancea s-a transformat de joi seară într-o mică Siberie. Cel mai frig a fost la Adjud unde s-au înregistrat -21 de grade. Frigul s-a resimțit mult mai tare și din cauza valului de ceață care a acoperit aproape tot județul. La Focșani, termometrele au indicat -15 grade Celsius noaptea, iar vineri, în timpul zilei nu s-au ridicat la mai mult de -10 grade. De sâmbătă, frigul se va diminua, iar noaptea vor fi temperaturi de -7 grade Celsius. „Este o vreme deosebit de rece pentru această perioadă. De sâmbătă va fi ceva mai bine”, ne-a declarat Florin Lăcătuș, șeful Stației Meteo Focșani. Începând de duminică se așteaptă iarăși precipitații, care vor fi mixte. „Vom avea și ploi și lapoviță și ninsoare”, a precizat șeful Stației Meteo Focșani.
   Cei care au resimțit cel mai tare frigul din oraș au fost oamenii care își desfășoară munca în aer liber. Printre ei sunt și vânzătorii de fructe și legume din Piața Moldovei, care din dorința de a câștiga un ban au îndurat frigul crunt, din aceste zile. Cu haine groase, dar cu mănuși fără degete pentru a putea pune marfa în sacoșă, cei câțiva temerari au ocupat câteva tarabe din Piața Moldovei cu rădăcinoase, varză sau usturoi și cartofi.
   Acestea erau singurele legume care ar fi putut rezista frigului și care se mai vând iarna în piață. „Ne mai încălzim cu un ceai fierbinte ca să mai rezistăm. Vindem rădăcinoase. Suntem producători de la Garoafa și am adus în piață ce am mai avut pus la beci. Avem prețuri mai mici decât ceilalți  Dar este foarte greu pentru că din cauza frigului nu mai avem cumpărători”, spune Gabriela Stoica. Sub pături și alte așternuturi abia se mai zăreau câteva legume țanțoșe care nu s-au speriat de ger, așa cum au făcut vânzătorii.
   Cei mai destoinici se cred vânzătorii de usturoi autohton care spun că dețin secretul prin care poate fi doborât gerul. „Secretul” nu este altceva decât usturoiul pe care l-au pus și pe tarabă. „Eu mă încălzesc cu usturoi. Mănânc 6-7 căpățâni de usturoi pe zi. Am mai pus și câte o haină în plus pentru că vreau să vând munca mea și a familiei mele, dar văd că munca noastră nu este apreciată”. spune Aurel Mihăilă, din comuna Râmnicel, județul Buzău.

„Puneți mâna pe mâinile mele, să vedeți cât este de cald!”

Nici vânzătorii de covrigi, gogoși sau plăcinte nu au dus o viață prea dulce ieri, cu toate că în micile chioșcuri exista și o sursă de căldură. „Puneți mâna pe mâinile mele să vedeți cât este de cald!”, ne-a invitat o vânzătoare de gogoși. „Dar ce să facem, muncim așa”, a completat ea, în timp ce punea cu mâinile roșii de frig, gogoși în punguțe. Față de vânzătorii de legume, cele care vindeau produse de patiserie calde aveau ceva mai mult succes pentru că și cei câțiva trecători din piață simțeau nevoia să mănânce, pe așa ger, o gogoașă caldă. Ceva mai privilegiate au fost vânzătoarele de lactate care au spații închise de comercializare unde atmosfera era ceva mai blândă. Chiar și așa, lipsa cumpărătorilor le îngheța femeilor zâmbetul pe față.
   Mulți dintre vânzători au preferat să nu vină la piață de teamă că frigul le va degera marfa. Așa s-a întâmplat cu vânzătorii de mere care umpleau zilele trecute tarabele și care au venit la piață doar să își acopere bine marfa. Alți vânzători nu și-au mai scos marfa din saci și au preferat să-i pună direct pe tarabă lăsând să se vadă doar puțin legumele scoase la vânzare. „Nu știm ce să mai facem să nu înghețe”, ne-a spus o femeie.
   Dincolo de frigul care îți pătrundea în oase, gerul i-a dat orașului o ima-gine splendidă, demnă de șevaletul unui mare pictor. Copacii încărcați de promoroacă sclipeau atât de frumos, încât ai fi crezut că peste noapte au fost fermecați de Crăiasa Zăpezii.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?